Elhunyt az olimpiai bajnok Temes Judit

2013. augusztus 12., hétfő 09:43 |

„Fiától kaptuk a kegyetlen hírt, életének 83. évében elhunyt Dr. Temes Judit olimpiai bajnok úszó" - tudatta Facebook-oldalán a Magyar Úszó Szövetség augusztus 11-én késő éjjel. Temes 1930. október 10-én született.

„20 éveseket meghazudtoló lendülettel élt és dolgozott. Állandóan tanult, alkotott, fordított, könyvet írt, együtt lélegzett a sportág történéseivel. A 4x100 m gyorsúszó váltó tagjaként nyert 1952-ben aranyérmet" - írja a MÚSZ a sportolóról. Temes Helsinkiben 100 gyorson bronzérmes lett, „ez örök fájdalma maradt, még ha mindenkor kedvesen bujkáló mosollyal, már-már nevetve emlékezett arra a bizonyos döntőre." Az aranyat Novák Ilonával, Novák Évával és Szőke Katalinnal egy váltóban nyerte.

Temes 1944 és 1956 között szerepelt az úszóválogatottban, háromszor volt tagja a világcsúcsot úszó magyar váltónak, majd az aktív sportolást befejezve orvosként és sportvezetőként dolgozott. 1961-től a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), 1973-tól a Magyar Úszószövetség elnökségének volt tagja, 1977-től az Európai Úszó Szövetség (LEN) technikai bizottságának magyarországi képviselője, egy időben alelnöke is volt. 1989-től a MOB orvosi bizottságának tagja lett, a szöüli olimpián pedig versenybíróként vett részt. 1990-ben a Magyar Úszó Szövetség alelnöke lett.

A Magyar Úszó Szövetség saját halottjának tekinti Temes Juditot.

Minden idők

Az NB II.-es műesése Robbenét is veri
Felháborító, hogy a kaposvári játékos alakítása nem került be az év műesése jelöltek közé.

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

  • Várja Karintia
    Várja Karintia Sok-sok napsütés, csodálatos alpesi táj és lélegzetelállító látványosságok – Karintiában megtalálható minden, ami egy jól sikerült üdüléshez szükséges.
  • Nyaraljon az öreg kontinensen!
    Nyaraljon az öreg kontinensen! Gondoljon a nyárra, és foglalja le európai nyaralását már most!
  • Egyiptom télen is várja
    Egyiptom télen is várja Búvárkodjon, vagy fedezze fel a történelmi emlékeket a fáraók földjén!