Téli sport

Az amerikaiak klasszisa újabb világkupa-versenyt nyert, tovább írja a történelmet

március 16., 16:54 Módosítva: 2024.03.16 18:15
Az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte szombaton a női alpesisízők műlesikló-versenyét az ausztriai Saalbach-Hinterglemmben zajló világkupadöntőben, ezzel pályafutása 97. vk-diadalát aratta.

A szakági sikerét már korábban bebiztosító tengerentúli sztár mögött a norvég Mina Fürst lett a második, az első futam után vezető svéd Anna Swenn Larsson pedig a harmadik.

Shiffrin a kilencedik győzelmét aratta a mostani vk-szezonban, újabb diadalával pedig tovább javította a rekordot a vk-elsőségek tekintetében.

Az amerikai síző tavaly márciusban döntötte meg Ingemar Stenmark csúcsát, a svédországi Aréban előbb beérte, majd 87. elsőségével le is hagyta a svédek legendás versenyzőjét, aki a '70-es, '80-as években aratta győzelmeit.

(Borítókép: Getty Images)

Nyelvórára küldik a honosított sportolókat, hogy magyarul is tudjanak nyilatkozni

február 25., 08:07 Módosítva: 2024.02.25 17:18
120
Január közepén ért véget a 115. műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokság Litvániában. A nyolcfős magyar csapat egy negyedik helyezést, egy „jelzésértékű bronzérmet” (ami nem számított bele az éremtáblázatba) és egy további kűrszereplést tudott felmutatni. Bálint Csabát, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) műkorcsolya-ágazatának tavaly kinevezett sportigazgatóját a kontinensbajnokságon elért eredmények mellett arról is kérdeztük, hogy hol tart a sportág, amelyben idehaza érkezése előtt nagy vihart kavart a honosítási hullám.

A legjobb eredményt a páros műkorcsolyában magyar színekben induló Pavlova Maria, Sviatchenko Aleksei duó érte el a küldöttségből, ők a negyedik helyen végeztek, éppenhogy lemaradtak a bronzéremről.

Az egy éve Eb-5. és vb-7. páros teljesítményének értékét növeli, hogy a kűrben a harmadik legmagasabb pontszámot kapták, de ami ennél is nagyobb szó, hogy a technikai értékeket tekintve az övék volt a legjobb gyakorlat.

A szabadkorcsolyázás eredménye alapján pedig egy „képzeletbeli” bronzérmet is kiosztottak a honosításon kívül magyarországi kötödéssel nem bíró versenyzőknek, de az nem számított bele a hivatalos éremtáblázatba.

Tovább

Aranyérmet nyert Somodi Maja a junior rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon

február 24., 18:12 Módosítva: 2024.02.25 12:04
198
Somodi Maja aranyérmet nyert szombaton 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók Gdanskban zajló junior-világbajnokságán.

A magyar felnőttválogatott alapembere a csütörtöki selejtezőből meglepetésre nem jutott tovább a leghosszabb távon, azonban szombat délelőtt mindkét reményfutamát megnyerve javított, így jutott a legjobb 25 versenyzőt felvonultató elődöntőbe.

A 19 éves Somodi továbbjutó helyen korcsolyázva ugyan elesett az elődöntőben, de szabálytalankodtak vele szemben, ezért a zsűri fináléba juttatta, ott pedig remekül versenyezve mind a hét riválisát megelőzve diadalmaskodott.

Tovább

Elnyerték a világ szívét a történelmet író nigériai curlingesek, akik életükben csak kétszer láttak jeget

február 12., 07:38 Módosítva: 2024.02.13 08:17
„Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel” – mondta Ethelbert Talbot anglikán érsek az 1908-as londoni ötkarikás játékok előtt. A sportélet egyik legnemesebb gondolata a IV. téli ifjúsági olimpiai játékokon újra előtérbe került a nigériai curlingcsapat jóvoltából. Az afrikai fiatalok minden meccsükön mosolyogva képviselték az országukat, az sem szegte kedvüket, hogy közben mindenkitől nagyon kikaptak – a nézők viszont egyszerűen imádták őket a belőlük áradó gyermeki öröm miatt.

Ez a különleges csapat történelmet írt, korábban ugyanis egyetlen afrikai sem szerzett kvótát curlingben a téli ifjúsági olimpiák történetében. A fekete kontinensen uralkodó időjárási viszonyokra tekintettel ez nem meglepetés, az új generáció néhány tagja viszont a fejébe vette, hogy ezen változtat.

A fiatalok dolgát nehezítette, illetve továbbra is nehezíti, hogy Nigériában nem állnak rendelkezésre számukra megfelelő sportlétesítmények – vagyis jégcsarnokok –, ahol fel tudnának készülni a versenyekre. A megfelelő politikai hátszél is hiányzik, a döntéshozók inkább azokra a sportágakra költenének pénzt, amiben az afrikai országok hagyományosan erősek. Ők inkább a nyári ötkarikás játékokra fektetnék a hangsúlyt, ahol az övéiknek több esély nyílik az éremszerzésre, a jó szereplésre, de legalább érdemben versenyre kelni a világ legjobbjaival. Ebből aztán nem is csinálnak titkot.

Az államtól semmilyen formában nem számíthatnak támogatásra

A nigériai tinédzserek 2022 decemberében szereztek kvótát Nigériának a finnországi Lohjában megrendezett junior B-világbajnokságon. Saját bevallásuk szerint életükben akkor láttak először igazi jeget. Másodszor pedig 2024-ben, Dél-Koreában, a Kangvon tartományban megrendezett ifjúsági olimpián... Sok alkalmuk nem nyílt összebarátkozni a felülettel...

Tovább

Súlyos sérülés miatt véget érhetett az olimpiai bajnok klasszis szezonja

február 5., 14:06 Módosítva: 2024.02.05 15:44
Edzés közben bukott az olaszok alpesi sízője, Sofia Goggia, és sajtóinformációk szerint olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy ebben a szezonban már nem versenyezhet.

A baleset hétfőn történt Ponte di Legnóban. A média információi alapján a lesiklás olimpiai bajnokának, jelenlegi világkupa éllovasának eltört a síp- és a szárkapocscsontja, hivatalos közlés azonban még nem történt.

Tovább

Fellebbeznek az oroszok, miután elvették tőlük az olimpiai aranyérmüket

január 30., 14:12 Módosítva: 2024.01.30 17:19
Az Egyesült Államok műkorcsolyacsapata kapta meg a 2022-es pekingi téli olimpia aranyérmét, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt hétfőn négyéves eltiltással sújtotta Kamila Valijevát.

A 17 esztendős orosz sportoló versenyzési jogának felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes, így elvesztette az ötkarikás játékokon elért eredményeit, és a vele győztes orosz csapatot megfosztották az aranyérmétől. Valijeva egyéniben negyedik lett.

A csapatverseny végső sorrendjét az olimpia óta nem hirdették ki. Hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – az AP hírügynökség értesülése szerint – közölte az amerikai tagszervezettel, hogy utólag a 65 pontot gyűjtött Egyesült Államok együttesét hirdeti ki győztesnek.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) kedden tudatta, hogy a harmadikról a második helyre fellépő, 63 pontos japánok mögött Oroszországot illeti meg a bronzérem, mert noha Valijeva kizárásával az összpontszáma 74-ről 54-re csökkent, így is megelőzi az 53-mal végzett Kanadát.

Az Orosz Olimpiai Bizottság kedden kora délután bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a CAS-hoz a csapatverseny végeredményének a felülvizsgálata érdekében.

Valijeva kezdettől ártatlannak vallotta magát. A felmentését elérni akaró védői többek között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult, emellett a pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny.

Az is érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amelyet kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában. Az orosz doppingellenes ügynökség korábban felmentette Valijevát.

Négy évre eltiltották az orosz sportolót, olimpiai aranyérmétől pedig megfosztották

január 29., 17:10 Módosítva: 2024.01.30 10:48
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt négyéves eltiltással sújtotta Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázót.

A 17 esztendős műkorcsolyázó versenyzési jogának felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes. A lausanne-i testület döntése egyben azt is jelenti, hogy Valijeva elveszti a 2022-es pekingi téli játékokon elért eredményeit, így a vele győztes orosz csapatot is megfosztják az aranyérmétől. A versenyző egyéniben negyedik lett.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) novemberben megerősítette, változatlanul azt akarja, hogy négy évre szóló eltiltást kapjon Valijeva. Álláspontját azután erősítette meg, hogy az orosz műkorcsolyázó doppingügyében – a szeptemberi tárgyalást követően – újabb meghallgatást tartott akkor a CAS választott bírói testülete.

Tovább

Törött hüvelykujjal, zúzódott sípcsonttal olimpiai hős lett a magyar srác

január 26., 16:24 Módosítva: 2024.01.27 13:57
Most már biztos, hogy az aranyérmesek mellett a legtöbbet a magyar alpesi sízőkről beszélnek Kangvonban, a IV. ifjúsági téli olimpián. Azok után, hogy kedden Körtvélyessy Dóra az óriásműlesiklásban elhagyta a rajtnál a botjait, és botok nélkül a 23. helyet szerezte meg, a műlesiklásban Schneider Milán kézközépcsonttöréssel és sípcsontzúzódással a 20. helyen végzett!

A műlesiklással befejezték a szereplést a magyar alpesi sízők Kangvonban, a IV, ifjúsági téli olimpián. Schneider Milánról csak utólag derült ki, hogy a bemelegítésnél eltörte az egyik kézközépcsontját. Mindkét futamot így teljesítette, az ujja alig ment bele a kesztyűbe, és a botot hozzá kellett erősíteni a kezéhez.  Így lett 50-es rajtszámmal az első futamban a harmincharmadik, amivel épphogy lemaradt a fordításról. (Ahhoz az első harmincban kellett volna végeznie.)

Tovább

33 évesen visszavonul az olimpiai bajnok

január 24., 15:42 Módosítva: 2024.01.25 10:57
Fabian Riessle, olimpiai aranyérmes és háromszoros világbajnok német északi síző bejelentette, hogy 33 évesen, a január 28-i, schonachi világkupafutam után visszavonul.

A német északi síző profi karrierje 2009-ben kezdődött, pont a schonachi viadalon, ahol most utoljára csatol majd sílécet, és ezzel keretbe foglalja pályafutását. Riessle 182 világkupaversenyen vett részt, 53-szor állhatott dobogón, kilencszer annak a legfelső fokán.  

Tovább

Őrületes bravúrral, botjai nélkül teljesítette az olimpiai pályát a magyar síző

január 23., 13:45 Módosítva: 2024.01.24 16:19
A dél-koreai Kangvonban (angolosan Gangwon) zajlik a IV. ifjúsági téli olimpia. Kedden mindkét magyar alpesi síző, Körtvélyessy Dóra és Schneider Milán is rajthoz állt. Kettejük közül a 17 éves Körtvélyessy olyan bravúrt vitt véghez, amire minden évtizedben jó, ha egyszer akad példa: mindkét síbotját a rajtnál hagyta, és botok nélkül, óriási bravúrral teljesítette az óriás-műlesikló pályát, majd a két futam összesítése alapján a 79 fős mezőnyben a 24. helyen végzett!

Körtvélyessy Dóra a 24. helyen végzett a dél-koreai Kangvonban, az ifjúsági téli olimpia óriásműlesikló számában, míg a fiúknál a mindössze 16 éves Schneider Milán az alpesi kombináció Super G számában a 42-es rajtszámmal indulva 15. lett. Utána a műlesiklásban becsúszott egy hiba, és végül az összetettben 28. lett. Milán előzőleg a sima Super G-ben élete első szuperóriás-műlesikló versenyén 35. lett. 

Tovább

Parádés eredményt értek el a magyar gyorskorisok az Eb-n

január 14., 17:29 Módosítva: 2024.01.15 06:04
2
Negyedik lett a magyar férfi váltó vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók gdanski Európa-bajnokságán.

A Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összeállítású kvartett szombaton parádés versenyzéssel, egy utolsó körös előzéssel került a fináléba, ráadásul az egyik esélyes olaszokat kiejtve annak köszönhetően, hogy Jászapáti maga mögé utasította a mindhárom egyéni versenyszámot megnyerő Pietro Sighelt.

A finálé első harmadában a magyar kvartett a harmadik pozícióban „utazott” a belgák és a lengyelek mögött, aztán nagyjából féltávnál rövid időre élre is állt, csakhogy ekkor a végig utolsó helyen korcsolyázó címvédő holland négyes begyújtotta a rakétákat, és hamar átvette a vezetést.

A csatározásokban az utolsó pozícióba esett vissza a magyar négyes, amely kissé le is szakadt, de a hajrára visszaküzdötte magát, sőt a lengyeleket meg is előzte a bronzért vívott csatában. Az utolsó embereknél, miközben Jászapáti a pozícióját próbálta védeni, kicsúszott, és magával sodorta riválisát. Végül a hollandok nagy csatában győztek a belgák előtt, és mivel a lengyelek is a magyarok előtt értek célba, nem volt szükség kizárásra sem.

A 3000 méteres női és a 2000 méteres vegyes váltó egyaránt a kisdöntőben volt érdekelt, előbbi Bácskai Sára Luca, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka és Tóth Eszter összeállításban nagyon magabiztos versenyzéssel megnyerte a futamát, így összesítésben ötödik lett.

Ennél alig végzett rosszabbul a Bácskai, Sziliczei-Német, Nógrádi és Tiborcz alkotta vegyes staféta, amely a franciák mögött második lett a futamában, azaz összességében hatodikként zárt. A női és a vegyes négyeseknél egyaránt megvédte címét Hollandia.

Egyéniben Jászapáti Péterhez fűződött a vasárnap legjobb magyar teljesítménye, ugyanis 1000 méteren a negyed- és az elődöntőből is futammásodikként ment tovább. A hatfős fináléban végig a mezőny végén helyezkedett, szinte végig libasorban korcsolyáztak a versenyzők, csak az utolsó három körre élénkült meg a futam, amelyben végül egy riválisát előzte meg a magyar tehetség, így ötödikként végzett.

Az aranyérmet, ahogy szombaton 500 és 1500 méteren, úgy a középső távon is az olasz Sighel szerezte meg, ezúttal a brit Niall Treacy és a belga Stijn Desmet előtt.

A nőknél Somodi és Bácskai a negyeddöntőben búcsúzott, így előbbi 11., utóbbi pedig 13. helyen végzett, míg a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia ugyan bekerült az elődöntőbe, de ott és később a kisdöntőben is utolsó lett, így tizedikként zárt.

A fináléban a belga Hanne Desmet megvédte a címét. A magyarok Sziliczei-Német 1500 méteren nyert szombati bronzérmének köszönhetően folytatták a 2006 óta tartó jó sorozatukat, ugyanis azóta minden kontinensviadalon volt dobogós helyezésük. A sportág idénye februárban a világkupa-sorozat két európai állomásával folytatódik, majd márciusban a rotterdami világbajnoksággal zárul.

A magyar csapat egy bronzéremmel holtversenyben a hatodik helyen zárt a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokság éremtáblázatán, az élen négy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel Hollandia végzett, írja az MTI.

Friss hírt közöltek az orvosok a hatalmasat eső sportolóról

január 14., 15:42 Módosítva: 2024.01.15 14:02
A korábbi hírek ellenére nem tört el a 2020-ban összetett vk-győztes Aleksander Aamodt Kilde lába a wengeni lesiklóversenyen az alpesi sízők világkupa-sorozatában.

A 31 éves klasszis szombaton hatalmasat esett közvetlenül a cél előtt, nagy sebességgel a védőhálóba csapódott, és mentőhelikopterrel szállították kórházba. Az első hírek arról szóltak, hogy nyílt törést szenvedett a jobb lábszárában.

A helyi klinika azonban vasárnap azt közölte, hogy a négyszeres szakági bajnok vágásos sérülést szenvedett – emiatt vérzett erősen a lába –, emellett kificamodott a válla. A lábműtéten átesett Aamodt Kilde a kórházi ágyáról már posztolt is egy képet barátnőjével, az ötszörös összetett vk-győztes amerikai Mikaela Shiffrinnel.

Pénteken ugyanott a szuperóriás-műlesiklás során egy másik nagy sztár, a francia Alexis Pinturault is bukott, neki elszakadt az elülső térdszalagja, így számára befejeződött az idény, írja az MTI.

Rémisztő jelenet a sípályán: nyílt töréssel szállították kórházba a sztársízőt

január 13., 17:35 Módosítva: 2024.01.14 16:37
8
Ahogy csütörtökön, úgy szombaton is a svájci Marco Odermatt nyerte a híres wengeni lesikló versenyt az alpesi sízők világkupa-sorozatában. Az eseményeket beárnyékolta, hogy az egyik esélyes, Aleksander Aamodt Kilde közvetlenül a cél előtt esett óriásit, és mentőhelikopterrel szállították kórházba, mivel nyílt törést szenvedett.

Marco Odermatt sikerének értékét növeli, hogy ezúttal teljesen végigsíelték a világ leghosszabb lesiklópályáját, míg két nappal korábban egy rövidített futamon aratta pályafutása első szakági vk-győzelmét.

A szám világbajnokának mostani diadalához kétség sem férhetett, ugyanis közel hattizedes előnnyel előzte meg a csütörtökön is második francia Cyprien Sarrazint, míg a harmadik olasz Dominik Paris hátránya már közel két másodperc volt.

Tovább

Mikaela Shiffrin tovább javította saját rekordját, újabb világkupaversenyt nyert

2023 december 28., 16:14 Módosítva: 2023.12.28 19:21
Az amerikai alpesi síző Mikaela Shiffrin saját rekordját tovább javítva 92. világkupaversenyét nyerte meg csütörtökön a Lienzben rendezett óriás-műlesikló viadalon.

A 28 éves, kétszeres olimpiai bajnok szupersztár pályafutása során 22. alkalommal diadalmaskodott ebben szakágban, ezúttal úgy, hogy az első futamban megszerzett tekintélyes, 63 századmásodperces előnyéből sikeresen megőrzött négy tizedet.

Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin
Fotó: MTI

A rekordbeállítást jelentő hatodik összetett vk-elsőségére hajtó Shiffrin mögött az első futam után csak ötödik olasz Federica Brignone lett a második, harmadikként pedig az első csúszás után második svéd Sara Hector zárt. Az összetettben Shiffrin jelenleg 163 ponttal vezet Brignone előtt.

Tovább

Csak a kétszeres olimpiai bajnokunkkal tudták megelőzni a magyarokat

2023 december 15., 14:42 Módosítva: 2023.12.15 17:49
599
A három magyar váltó közül a férfi és a női elődöntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók szöuli világkupaversenyén. A férfiak második helyen léptek tovább az 5000 méteres távon, a magyar színekben kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoanggal felálló kínaiak mögött.

A Bontovics Balázs, Jászapati Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összeállítású négyes magabiztosan jutott tovább.

A legjobbja, Jászapáti Petra nélkül szereplő női kvartett Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban a dél-koreai és a japán csapat mögött, de a kazah előtt harmadik lett a 3000 méteres futamában, így időeredményével jutott a legjobb nyolc közé.

Tovább

Ritkán látható magyar sportsiker született Ausztriában

2023 december 11., 14:53 Módosítva: 2023.12.11 16:28
5627
Tóth Zita csaknem hat év után az első magyar alpesi síző, aki pontot szerzett az Európa Kupában.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a 21 éves versenyző a három pontot érő 28. helyen végzett műlesiklásban az ausztriai Hippachban rendezett versenyen.

Tóth Zita 48-as rajtszámmal indult az első futamban, ahol magabiztos sízéssel a 28. lett. A második futamot is nagyobb hiba nélkül teljesítette, de javítani nem tudott a pozícióján. A Vasas sízője pályafutása első pontjainak örülhetett az Európa Kupában, írja az MTI.

„Az idei cél elsősorban az volt, hogy összejöjjön a pontszerzés az Európa Kupában, és ez sikerült Zitának. Ez az eredmény a következő versenyekhez és a világkupás szerepléseihez is önbizalmat adhat számára” – nyilatkozta Szepesi Bertold szövetségi kapitány.

„Nagyon örülünk a pontszerző szereplésnek, és még csak a szezon elején tartunk. Látszik, hogy a kitartó munkájának meglett az eredménye. Lépésről lépésre tudatosan halad, fejlődik és a Magyar Sí Szövetség továbbra is segíti őt céljai elérésében” – mondta Petrahn Barbara főtitkár.

Legutóbb az EK-ban szintén műlesiklásban Samsal Dalibornak sikerült pontszerző helyen végeznie még 2018 márciusában, míg a nőknél 2016-ban Miklós Editnek lesiklásban.

Mit tegyen a sportoló, akinek lefagyott a nemi szerve?

2023 december 7., 21:24 Módosítva: 2023.12.08 17:38
30
Végre egy orvos magyarázza el, mi a teendő, ha a szörnyű hidegben lefagy a férfiak nemi szerve. Már többször szerepeltek a hírekben a téli sportokban jeleskedő versenyzők, akik a szokatlan, de annál fájdalmasabb panasszal szembesültek.

„Tíz percig kellett feküdnöm a sportolók részére fenntartott sátorban, hogy valamelyest felmelegedjek. Pokolian fájt. Szörnyű érzés” – ecsetelte legutóbb a tüneteket egy svéd sífutó az Expressenben. Calle Halfvarsson 15 fokos fagyban tette meg a 20 kilométeres távot.

„Teljesen lefagytam alul, de tényleg” – kesergett.

A tavalyi pekingi téli olimpián többször is farkasordító hidegben kellett versenyezniük a sífutóknak. Nemegyszer megváltoztatták a rajt időpontját, hogy elkerüljék az embertelen körülményeket. Az 50 kilométeres távot a szervezők végül 30 kilométerre rövidítették, hogy megóvják a versenyzőket a fagyási sérülésektől.

A finn Remi Lindholm 76 perc alatt teljesítette a feladatot, majd azonnal melegítőpárnákat tett az ágyékára.

Kitalálják, melyik részem fagyott le?

– majd a finn újságírók előtt teste alsó részére mutatott. Azt mondta, az volt élete legrosszabb versenye, amely egy folyamatos küzdelemről szólt. Amikor végre a célban elkezdett felmelegedni, elviselhetetlen fájdalom gyötörte.

Lindholm nemcsak a sífutásban, hanem a dermesztő egészségügyi károsodásban is tapasztaltnak számít, mert egy évvel korábban, egy hazai versenyen már volt része hasonló megpróbáltatásban.

Sovány vigasz

A lefagyott pénisz szörnyű érzés, mert hosszú időre elzsibbad – mondta az Iltalehti bulvárlapnak egy 20 kilométeres, mínusz 18 fokban rendezett lappföldi verseny után. Lindholm azzal vigasztalta magát, hogy még rosszabb lett volna, ha a lábujjai fagynak le.

Halfvarsson viszont egyenesen viccelődött.

Szerencsére úton van a második gyermekem, mert nehézséget okozott volna a jövőben, ha így folytatom.

A svéd sífutónak is voltak korábban hasonló panaszai, a második gyermek érkezése azonban ékes bizonyítéka, hogy a nemi szerv eljegesedése nem minden esetben jár végzetes következményekkel.

Mindketten a körülményekhez képest „lenge” öltözékükkel magyarázzák sajátos sérüléseiket, de a jobb versenyidőt sejtető vékony, testhez álló mezt mégis előnyben részesítették a hideg elleni védelemmel szemben.

Sem masszázs, sem meleg víz

Még az élversenyzőknek is rétegesen kell öltözködniük a szabadban űzött téli sportok során – hívta fel a figyelmet a Helsinki Egyetemi Kórház sürgősségi osztályának igazgatója.

A fagyási sérülések ugyanis pillanatok alatt bekövetkezhetnek – mondta Maaret Castrén professzor.

A férfi nemi szervek fagyási sérülései ráadásul azért gyakoribbak, mert azon a testrészen a bőr vékonyabb.

„A kihűlés során, a többi testrészhez hasonlóan, a pénisz is keringési zavarokkal szembesül. A legsúlyosabb esetben a fagyott testfelületek elfeketednek” – mondta a szakorvos, aki azt sem tartja kizártnak, hogy a vérkeringés nem áll helyre, így a lefagyott és elhalt testrész menthetetlen.

A professzor sem hallott azonban olyan esetről, hogy ez pénisszel fordult VOLNA elő, a végtagok ujjainál azonban már volt rá példa.

Ettől függetlenül minden fagyási sérülés maradandó gondokat, mindenekelőtt tartós fájdalmat okozhat. Ezt megelőzendő tanácsolja a szakember, hogy az első tünetek érzékelésekor azonnal meleg helyre kell vonulni, kellemes beltéri körülmények közé, és hagyni kell, hogy a lefagyott testrész magától „éledjen fel”. Ugyanakkor:

A fagyási sérülést szenvedett testrészt semmiképpen sem szabad masszírozni vagy meleg vízbe áztatni

– figyelmeztetett a professzor.

A védelmet szavatoló zsírréteget elavult megoldásnak tartja.

„A száraz bőr jobb védelmet nyújt, mint a zsíros, nedves bőr” – hangoztatta Maaret Castrén professzor.

(Borítókép: Calle Halfvarsson 2023. február 23-án. Fotó: Maja Hitij / MTI)

Másfél év után indult újra magyar női alpesi síző a vk-ban

2023 november 11., 14:18 Módosítva: 2023.11.11 21:06
Nem ért célba az első futamban a női alpesi sízők világkupa-sorozatának finnországi Leviben zajló műlesikló-viadalán Tóth Zita, aki így vasárnap próbálkozhat újra.

A nemzetközi szövetség (FIS) eredményközlő oldala szerint a Vasas sportolója 71-es rajtszámmal kezdhette meg a versenyt a 85 fős mezőnyben, de nem tudta befejezni az első csúszását.

A magyar szövetség közleménye szerint a pekingi téli olimpián is szerepelt Tóth Zita elsőéves felnőttként áll rajthoz a vk-sorozat hétvégi futamain.

Tovább

Igazságos döntést remélnek a Valijeva-ügyben az oroszok

2023 november 11., 12:08 Módosítva: 2023.11.12 07:23
Az Orosz Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) reméli, hogy igazságos döntés születik Kamila Valijeva, Európa-bajnok orosz műkorcsolyázó doppingügyében, amelyet a Sportdöntőbíróság (CAS) tárgyal Svájcban.

Az eljárás többi résztvevőjéhez hasonlóan mi is igazságos döntést várunk a bíróságtól 

– áll a RUSADA közleményében. 

Ahogy korábban már írtunk róla: szeptemberben megkezdődött a 17 éves sportoló tárgyalása – amelyet elhalasztottak november 9–10-re további dokumentációk megszerzésének kérése miatt, miután a 2021-es nemzeti bajnokságon egy a trimetazidin nevű tiltott szert találtak a szervezetében, amely az anyagcserére hat. 

A teszt eredményét azonban csak egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy tavaly a pekingi téli olimpián Valijevával az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) csapatban aranyérmet nyert. 

Tovább

Váratlanul bejelentette visszavonulását a világkupa 23 éves címvédője

2023 október 27., 15:41 Módosítva: 2023.10.28 15:21
23
Pénteken váratlanul bejelentette visszavonulását Lucas Braathen, a norvégok 23 éves alpesi sízője.

A műlesikló-világkupa címvédője Söldenben, az idénynyitó futam helyszínén sajtótájékoztatón közölte, felhagy a versenyzéssel. Braathen – akinek több vitája is volt a norvég szövetséggel a reklámjogokról – kijelentette: már pár hete meghozta a döntést, ami után boldog, és végre szabadnak érzi magát.

Lucas Braathen
Lucas Braathen
Fotó: Getty Images

A sízőt a norvég szövetség büntetéssel fenyegette, mert az engedélye nélkül reklámozott egy olyan ruhamárkát, amely a szervezet hivatalos beszállítójának riválisa.

A vk-sorozatban 2018 óta versenyző Braathen 2020-ban épp Söldenben nyerte első világkupaversenyét, összesen ötször állhatott a dobogó legfelső fokán, a legutóbbi szezonban pedig ő nyerte a műlesikló szakág győztesének járó kristálygömböt.

Az új világkupaidény a nőknek szombaton, a férfiaknak vasárnap óriás-műlesikló versennyel kezdődik az ausztriai helyszínen.

Ugrott a tervezett pályaépítés, sportágak végét jelentheti

2023 október 17., 15:39 Módosítva: 2023.10.17 21:21
48
A 2026-os téli olimpia csúszószámai az eredeti tervekkel ellentétben nem Olaszországban kerül megrendezésre, ugyanis a Cortinában épülő új pálya építésének tervét elvetették.

Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Mumbaiban tartott ülésén elmondta: miután a rendezési költségeik megduplázódtak, 40 millió euróról 80 millióra nőttek, a tervezett új pálya építéséről kénytelenek voltak lemondani.

Az olasz kormány most azt szeretné elérni, hogy a szkeleton, bob és szánkóversenyeknek ne az északi város legyen az otthona, hanem alternatív megoldásként elköltöztessék őket.

Erről végleges döntés még nem született, a lehetséges jelöltek közül mindenesetre elsőként   az ausztriai Innsbruckot jelölték meg.  

Tovább

Megkezdődött a 17 éves sportoló doppingügyének tárgyalása

2023 szeptember 26., 15:18 Módosítva: 2023.09.27 10:13
31
Tizenkilenc hónappal a történtek után a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) megkezdődött Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyének tárgyalása, amely a felek kölcsönös fellebbezése nyomán került a független jogi testület elé.

Valijeva országa kitiltása miatt az Orosz Olimpiai Bizottság képviseletében szerepelt nemzeti együttesében a tavaly februári pekingi téli olimpia sportági csapatversenyében, amelyet meg is nyert az orosz válogatott, viszont az aranyérmet azóta sem kapták meg , az olimpiai medálátadási ceremónia elmaradt, mivel az ötkarikás játékok közben - miután az egyéni versenyben negyedik lett - Valijeva doppingvádak kereszttüzébe került , egy megkésve közzétett vizsgálati jelentés szerint megbukott egy korábbi ellenőrző vizsgálaton.

Kamila Valijeva
Kamila Valijeva
Fotó: Getty Images

 Valijeva, aki 15 éves volt a játékok idején, első nőként teljesített négyfordulatos ugrást a csapatverseny során. Egy nappal később derült ki, hogy a tinédzser trimetazidin-tesztje pozitív lett a 2021 decemberi orosz nemzeti bajnokságon, vagyis alig néhány héttel a pekingi olimpia előtt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezte Valijevának, hogy a pozitív minta ellenére részt vegyen az egyéni versenyeken, de közölte, hogy a csapatverseny érmét addig nem osztják ki, amíg ügyét nem rendezik.

Az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) fegyelmi bizottsága utóbb saját hatáskörben megállapította, hogy Valijeva olyan szabálysértést követett el, amiért „nem minősíthető vétkesnek vagy gondatlannak”, bár az orosz bajnokságból kizárta. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) ugyanakkor megtámadta a moszkvai döntést, s a most a CAS-ra vár, hogy lezárja az ügyet.

Tovább

„A férjemmel azóta sem lehet beszélni Magyarországról és gyorskorcsolyáról”

2023 május 29., 15:12 Módosítva: 2023.05.31 13:49
Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang fél évvel ezelőtti országváltását rizikós, éppen ezért bátor vállalásnak tartja Hunyady Emese. A 18 éves koráig magyar, a nyolcvanas évek közepétől azonban már osztrák színekben versenyző, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérmeket is begyűjtő gyorskorcsolyázó párhuzamot tud vonni saját és Liuék esete között. Hunyady Emese a magyar korcsolyasportot, abban különösen a nagypályás szakágat változatlanul szívügyeként kezeli, a sportolókkal általánosságban is együtt érez, és bár nem lenne ellenére, tapasztalatát mégis csak mutatóban kamatoztatta a közelmúltban itthon, és annak is méltatlan zárása lett. Hunyady Emese exkluzív interjút adott az Indexnek.
Tovább

Két könyvet írt, sportága legjobbja, nagy cégeknek tart előadásokat – és még csak 19 éves

2023 március 19., 17:19 Módosítva: 2023.03.20 13:52
525
Trunk Tamás 19 évesen jelenleg Magyarország egyik legsikeresebb alpesi sízője, szlalom kategóriában pedig az első számú. A fiatal élsportoló személyiségét érdekesebbé és izgalmasabbá teszi, hogy Z generációs tanácsadó, influenszer Dablty néven, a hazai és a nemzetközi sneakerkultúra egyik ismert alakja, aki már írt két könyvet, cégeknek tart előadásokat, és Olaszországban tanul egyetemen.

Trunk Tamás novemberben a finnországi Leviben indította a versenyszezont, és szlalomban 36 világranglistapontot gyűjtött, majd rögtön ezután versenyt nyert a finnországi Suomuban. Ezzel az eredményével szlalom kategóriában a magyar felnőtt férfi versenyzők közül a legelőkelőbb világranglistahelyre ugrott, és azóta többször is megjavította legjobb egyéni eredményeit. Sikersorozata az ausztriai Pass Thurn U21-es nemzetközi versenyen folytatódott, ahol első helyezett lett, februárban a Koreai Köztársaságban két elsőséget szerzett, míg most szombaton a szlovéniai Rogla NJC versenyen szintén dobogóra állhatott, amivel tovább javította pontjait.

Az élsport mellett író, 2020 nyarán jelent meg második könyve a Z generáció és a vállalatok legfontosabb kapcsolódási pontjairól, amely témában nemzetközi cégeknek tart előadásokat. A fiatalabb generáció tagjai azonban elsősorban a sneakerek világából vagy a YouTube-ról ismerhetik, mivel nagyon fiatal kora óta vlogger, valamint a hazai divat- és sneakerkultúra egyik ismert alakja.

Trunk Tamás az Indexnek adott interjújában többek között elmeséli:

  • hogyan ismerkedett meg a síeléssel,
  • melyek voltak sportolói karrierjének legfontosabb mérföldkövei,
  • mikor kezdett el foglalkozni a gumitalpú cipők, azaz sneakerek világával,
  • hogyan fér bele ennyi feladat, teendő egy napjába,
  • és milyen céljai vannak a közel- és hosszú távú jövőben a sísporttal.

Hogyan ismerkedett meg a síeléssel? Honnan indult a története?

Abszolút nem otthonról hoztam a síelést, közel sem egy síelő családban nőttem fel. Persze hobbiszinten jártunk síelni a családdal, de versenyszerűen előttem senki sem foglalkozott a sportággal. Engem viszont rögtön beszippantott a síelés világa, már 3-4 éves koromtól kezdve műanyagon tanultam itthon, majd elég rövid idő alatt versenyszintű dolog lett számomra a sport. 

A síelés egy teljesen más világ, van benne egy különleges, kreatív oldal is, amely a leginkább megfogott.

A sívilág egyébként egy viszonylag zárt közeg, de nagyon hamar tudatosult bennem, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni ezzel. Természetesen ilyen fiatalon a tanulmányaim is fontos szerepet játszottak, az általános első négy évét itthon, egy klasszikus állami általános iskolában végeztem, ahol köszönhetően a zseniális, részben német anyanyelvű tanároknak, úgy megtanultam németül, hogy túlzás nélkül közel anyanyelvi szinten voltam, mikor végeztem.

A további két évet még Magyarországon töltöttem egy speciális német nyelvű iskolában – a Deutsche Schule Budapest német ágán –, ami után következett az első nagyobb váltás. Egyre komolyabb versenyeken indultam, miközben több éve már Ausztriában, osztrák edzővel készültem, de akkor még ingáztam Magyarországról. Aztán jött a lehetőség tizenkét évesen, hogy kint folytassam a tanulmányaimat. Először a sít fókuszba helyező vidéki általános iskolában, majd egy osztrák, sportos beállítottságú suliban tanultam, ahol az élsport mellett gazdasági és politikai tematikájú óráim voltak.

Az osztrák fiatalok síelésen és biciklizésen nőttek fel, emlékszem, az első edzéseken leborultam a számukra már fiatalkorban is megszokott klipszes bicikliről. Mindent megtettem, hogy hamar felzárkózzam a hiányzó alapokban.

Amit még kiemelnék mint különbséget: a versenyszellem teljesen más formában volt és van meg bennem. Hiányzik belőlem az a szellem, hogy a másikat teljes mértékben lenyomjam, és győzedelmeskedjek felette. Inkább alkotásként tekintek a síelésre, az egész dolog értékteremtési oldalról mozgat meg.

Ebben az időben kezdett el foglalkozni a gumitalpú cipők, más néven sneakerek világával, amelynek egyik ismert alakja lett végül a magyar piacon. Hogyan jött az életébe az élsport mellett ez az érdeklődési kör?

Ha lehet ilyet mondani, én intellektuálisan, feltűnően írásban, beszédben ügyesebb, okosabb voltam a társaimnál, így nem kizárólag a sport foglalkoztatott. Az utcai sportcipők iránti szeretetem abszolút a német nyelvhez köthető, amikor kimentem Ausztriába, ott már elég komoly kultúrája volt a sneakereknek, miközben Magyarországon még közel sem voltak annyira ismertek. Beszippantott ez a világ, rengeteg német nyelvű videót néztem a cipőkről, azok kultúrájáról és a mögöttük álló történetekről.

Az olvasás is egy olyan dolog, amit otthonról hozok, mindig is nagyon fontosnak tartottam, így szabadidőmben szinte mindig olyan könyveket olvastam, amelyek a sneakerekről szóltak. Hatalmas lexikális tudásra tettem szert, egy idő után már fejből tudtam szinte az összes cipő megjelenési dátumát és a modellek mögött megbújó történeteket.

Az olvasás mellett írással is elkezdett foglalkozni, sőt tizennégy évesen megjelent első könyve, amely a Márkák. Sneakerek. Z Generáció. címet kapta.

Már akkoriban is nagyon foglalkoztattak a márkák, az útjuk, a társadalomban betöltött szerepük. Így a Jordan márka története is, ahogy kikerültek az utcára a sportcipők, nagyon megfogott a téma. Nagymamám nyelvész, az olvasás szeretetét elsősorban tőle örököltem, de egyébként is szerettem a történeteket, azok elmesélését, így ez volt az első lépés a könyvírás felé vezető úton. Az első könyvem megírását úgy kiviteleztem, hogy általában az edzések után 4-5 órát írtam egy nap, de ez inkább egy nyári projekt volt, mivel akkor nem volt síszezon, így versenyeken sem szerepeltem.

Tizenhárom-tizennégy évesen Oxfordba járt nyári tanfolyamokra, ami egy hasonló korú magyar fiatal számára nem hétköznapi. Honnan jött az ötlet?

Online találtam a lehetőséget, amelyet azóta is életem egyik legjobb döntésének tartok. A világ minden pontjáról jöttek Oxfordba tehetséges fiatalok, rengeteg új embert ismertem meg, barátokra tettem szert, hatalmas élmény volt számomra. Abszolút tudtam azonosulni az ottani felfogással, mivel közel sem olyan dolgokat tanultunk, amilyeneket a mi korunkban tanítanak. De pontosan ez jellemzi az utamat is: attól még, hogy valami elő van írva, és úgy megszokott, nem kell hozzá és a paradigmákhoz ragaszkodni.

Szeretek tisztelve a hagyományt, de merni gondolkodva, „out of the box” ránézni a dolgokra.

Közel sem átlagos élsportolói karrier az öné. Hogyan viszonyul ehhez a sívilág?

Igazából ennek a vonalnak köszönhetően lett rendkívül sok barátom a nemzetközi sívilágban. Nemzetközileg elismert, a világ élmezőnyébe tartozó síelőkkel baráti a kapcsolatom, nagyon tetszik nekik, hogy ilyen fiatalon mással is foglalkozom a sporton kívül. Szeretem megismerni a versenytársaim történeteit is, a találkozásokat, közös kapcsolódási pontokat, mert hihetetlen emberi, sportolói utak vannak a nemzetközi sportvilágban. A sok különböző „miért” az, ami az utak mozgatórugója.

Nekem immár főállásom a síelés, extrém módon folytatok sportolói életmódot. Több mint kétszáz napot vagyok havon, szigorú napirendem van, nem ittam még soha alkoholt, és nem voltam még szórakozóhelyeken sem. 

Szerintem ha egy ember sikeres és boldog akar lenni, akkor meg kell tartania azt a fajta táncot az életben, amellyel több világba egyszerre tekintünk bele. Több helyről merítünk inspirációt, impulzusokat, mert ez visz minket előre.

Ezt a síelésben is igyekszem kivitelezni, éppen ezért foglalkozom az élsport mellett más dolgokkal is, a profilom sokkal többrétűbb, mint egy átlagos sportolóé. Mindig a legmagasabb szinten gondolkozom, néha már az edzőim szólnak rám, hogy túl sokat edzek, de ha valamibe belekezdek, azt kizárólag maximális koncentráció mellett végzem. Ezek a dolgok visznek előre az életben, a sportban, hogy inspirációkat gyűjthetek, és közben aktívan tevékenykedhetem más területeken is.

Milyen a kapcsolata a hazai sítársadalommal?

Engedd meg, hogy a kérdésfeltevéshez hozzátegyek, mert a társadalom szót használtad a sporttal összefüggésben. Nemrég egy márka guideline-jainak fejlesztése közben a szavakat elemeztük, hogy vajon a „sneakerkultúra” vagy a „sneakerközösség” – utalok most a „társadalom” megfogalmazásodra – szó a megfelelő a sneakereket szeretők „tömegének” perspektivikus meghatározására. Az adott guideline-ba egyértelműen a „kultúra” szó került be, azzal az érveléssel, hogy egy „közösség” zárt, egy „kultúra” pedig nyitott. Egy kultúrába mindenki beviheti a saját felfogását, inkluzív.

Egymástól lehet tanulni. A sport is így fejlődik, nyer új hódolókat a magja megtartásával.

Nézzük az NBA-t mint „inkluzív” sportot, ami nagyon sikeres az itthoni Z generáció körein belül is. Bizonyára nagyon sok kosárlabdapályát építenek, hogy az utánpótlás gyakorolhasson. De az új generáció az e-sporton, a Jordaneken, a történeteken, az NBA-játékosok komoly társadalmi felszólalásain és a legnagyobb sztárok sajátcipő-„kollabjain” keresztül jut közel a sporthoz.

Én szívesebben használom a nyitottságra jellemző kultúra szót sportolóként és márkatanácsadóként is ebben az összefüggésben, hisz ez mutat a gyarapodás felé, ad belépési pontokat a sport világába.

Itthon az alpesi síben egyéni felkészülési terv keretében készülnek a legjobbak, és mindenki más edzői formációban, úton dolgozik azon, hogy a magyarországi síkultúra tovább gyarapodjon.

Imádom ezt a sportot, és a könyvemben szereplő Lucas Pinheiro Braathennel, a világ egyik legjobb síelőjével való beszélgetést is azért élveztem, mert ösztönösen így gondolkozik a sísportról. Írnak nekem magyar síelő fiatalok, ami nagyon jó érzés. Akad közöttük olyan utánpótláskorú, akivel és a családjával nyáron el is megyek pár napra, egyszerűen továbbadni a tapasztalatom.

Az elmondottak alapján kimondottan sűrű lehet a napi programja, jut ideje egyáltalán a kikapcsolódásra?

Van egy nagyon kedves kanadai barátnőm, aki szintén síelő – 15 FIS-ponttal 32. a világranglistán –, támogat a sportban és az előrehaladásban, ami hatalmas segítség számomra. Amint vége a versenyszezonnak, velem lesz Európában. Klasszikus értelemben is szoktam azért pihenni, a regenerációt fontosnak tartom.

De ami igazán feltölt, az az alkotás folyamata. Lehet ez egy előadás vagy a sípályán nyújtott teljesítményem, ahogy egymás után veszem be a kanyarokat, ez éltet és visz előre igazán. Bár elsősorban élsportoló vagyok, a megbeszélések, hívások vagy az írás így együtt biztosítják számomra a feltöltődést és a kikapcsolódást.

A síelés szezonális sport, hogyan képzeljük el a felkészülését nyáron, mikor nincsenek versenyek?

Akkor leginkább a kondicionális állapotra fektetem a hangsúlyt, és nyáron is havon vagyunk. A síelés összetett sportág, nehezen szimulálható, a valós eredménye a felkészülésnek csak a pályán derül ki. Idén van egy olasz versenycsapatom, amely hozzám hasonló síelőket készít fel a szezonra. Velük csináltam az alapozó felkészülést, közben sokszor működtem együtt a finn válogatottal, és van egy állandó kísérőedzőm, aki mindenhová velem tart. 

A most zajló szezonban egyik sikeres versenyeredményét halmozza a másikra. Emellett szervezi ugye az előadásait, tanácsadói munkakört tölt be, valamint tartalmakat készít a YouTube-ra. Nem kell már ehhez egy egész stáb?

Nincs semmilyen stábom, mindent saját kézben tartok. Ezek természetesen rendkívül időigényes folyamatok, a szüleimnek nagyon hálás vagyok a segítségért, mert logisztikai és adminisztrációs téren rengeteg terhet vesznek le a vállamról. Tőlük igazi értékeket kaptam az életre vonatkozóan, és bármit csináltam, bármibe kezdtem, megbíztak, hittek bennem, és támogattak. Nem szabad megfeledkeznem a szponzoraimról sem, akiknek ugyanúgy sokat köszönhetek.

Eredményei alapján jelenleg hazánk első számú alpesi sízője szlalom kategóriában. Érez emiatt nagyobb nyomást a sípályán?

Itthon egy kiváló sportpszichológussal dolgozom, aminek rengeteg kedvező hatását élvezem. És ott van még a sportoláson kívül több másik terület, amivel foglalkozom, és épít, egyébként is a síelés maga egy flow. Felszabadít. Sokszor persze így sem könnyű, de hiszek abban, hogy ha alkotói fejjel fogja fel az ember a dolgokat, és nem az eredményeivel foglalkozik elsősorban, akkor a nyomás is csökken rajta. 

Mik a következő céljai az élsportban?

Fontosnak tartom, hogy a sikereket az ember értékelje és mondja ki, adjon hangot nekik. U16-ban például olyan kiemelkedő eredményeket értem el, amilyenekre eddig egy szezonban, minden verseny eredményeit összevonva nem volt példa a serdülőfiú-mezőnyben.

Korosztályos versenyeken Kanadában a Whistleren, Szlovéniában, Andorrában, Szlovákiában vagy Horvátországban is dobogós és első helyezéseket értem el, aztán a tavalyi EYOF-on sikerült a legjobb tízben végeznem, ami egy rendkívül erős és népes szlalommezőnyben fantasztikus eredmény volt.

Az idei szezon szerencsére még ennél is jobban halad, sikerült javítanom a világranglista-helyezésemen. Emellett viszont azt is fontosnak tartom, hogy az ember ugyanilyen intenzíven foglalkozzon a gyengeségeivel is, sőt akár építsen rájuk. Továbbra is fejleszteni szeretném magam, az egyik legnagyobb célom, hogy bekerüljek a világkupa mezőnyébe. Hogyha ez összejön, attól egy olyan löketet kapnék, melyből csak idő kérdése, hogy mi sül ki.

A hosszú távú célokkal igyekszem óvatosan bánni, nem akarok szürreális, túl nagy dolgokat kitűzni magam elé, mindig csak arra koncentrálok, amit tudom, hogy elérhetek.

 (Borítókép: Trunk Tamás. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

A női és a férfi váltó is elődöntős a short track világbajnokságon

2023 március 10., 11:31 Módosítva: 2023.03.10 16:55
1
A magyar női váltó futammásodikként, míg a férfiváltó jó időeredményének köszönhetően jutott be a szombati elődöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók szöuli világbajnokságán.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca összeállítású négyest – akik 4:14.708 perc alatt teljesítették a 3000 métert – futamában csak a sztárokkal felálló hollandok (4:14.011 perc) előzték meg.

A Talabos Attila, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Jászapáti Péter alkotta férfiváltó negyeddöntős futamában Hollandia és Kanada mögött harmadik lett 5000 méteren, ám időeredménye (6:54.271 perc) elegendő volt az elődöntőhöz.

Tovább

Kiválasztották a téli olimpia kabaláját

2023 március 8., 16:08 Módosítva: 2023.03.09 08:21
79
A közönségszavazás alapján egy hermelinpárt választottak a 2026-as téli olimpiai játékok kabalafigurájának.

’A Milánóban és Cortina d’Ampezzóban sorra kerülő, 25. téli ötkarikás játékok szervezői írtak ki pályázatot a kabalafigura megtervezésére. Többnyire fiatal diákoktól várták az ötleteket azzal a koncepcióval, hogy használják kreativitásukat, és küldjenek javaslatokat két olyan karakterre, amelyek szerintük a legjobban képviselnék az olimpiai és paralimpiai játékokat. A pályázatra 81 olasz tartományból összesen több mint 1600 terv érkezett, amelyekből a hermelinpár kapta a legtöbb közönségszavazatot.

Tovább

Történelmet írt az amerikai sztár, első aranyát nyerte óriás-műlesiklásban

2023 február 16., 14:59 Módosítva: 2023.02.16 21:02
A nagy esélyes Mikaela Shiffrin nyerte csütörtökön a női óriás-műlesiklást a franciaországi Méribelben zajló alpesisí-világbajnokságon.

Az amerikai sztár hetedik vb-aranyát gyűjtötte be, de ebben a számban először diadalmaskodott. Korábban műlesiklásban négyszer, kombinációban és szuperóriás-műlesiklásban egyszer-egyszer lett első.

A szakág 2018-as olimpiai bajnoka már az első futam után az élen állt, az időeredmények alapján pedig csak az olasz Federica Brignone és a francia Tessa Worley lehetett rá veszélyes, utóbbi viszont kiesett a második menet végén.

Tovább

34 év után megszületett az eredmény, amire Németország várt

2023 február 15., 16:22 Módosítva: 2023.02.15 20:50
A férfiaknál a német Alexander Schmid, a nőknél pedig a norvég Maria Therese Tviberg nyerte meg a párhuzamos óriás-műlesiklást a franciaországi Méribelben zajló alpesisí-világbajnokság szerdai versenynapján.

A mindig izgalmas szám kedden az előfutamokkal kezdődött, majd szerdán már csak a legjobb 16-16 síző folytatta a küzdelmet. A nyolcaddöntőktől párban küzdöttek meg egymással a sportolók, s minden körben két-két futam alapján kerültek ki a győztesek.

A férfielődöntők előtt már biztos volt az osztrák érem, Adrian Pertl és Dominik Raschner ugyanis egymással küzdött meg a fináléba jutásért. A párharcot utóbbi nyerte, aki azonban nem tudta az osztrákok első aranyát megkaparintani ezen a világbajnokságon, miután a döntőben mindkét futamon kikapott a német Alexander Schmidtől.

Alexander Schmid 1989 óta, azaz 34 év után az első német egyéni vb-aranyérmet nyerte a férfiaknál.

Tovább

A szövetség elnöksége hozzájárul a Liu testvérek országváltásához

2022 november 10., 14:45 Módosítva: 2022.11.11 06:04
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöksége csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy hozzájárul az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltásra vonatkozó kérelméhez.

A szövetség közleménye szerint az MOKSZ megkapta azt a két sportoló által aláírt, október 30-án kelt nyilatkozatot, amelyben jelezték, hogy nem kívánják aláírni új, a 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket, és kérik közös megegyezéssel az országváltást, egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyunkból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést.

Az MOKSZ elnöksége a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul, amennyiben a 2019. március 1-jén kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben (III. 11.27. pont) foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek

– áll a csütörtöki közleményben.

Tovább

Országváltást kezdeményeztek a Liu testvérek

2022 november 8., 14:05 Módosítva: 2022.11.09 15:39
Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérte az országváltáshoz vezető folyamat megindításához.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közleménye szerint a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang országváltást kezdeményeztek. A szövetség tájékoztatása szerint

  • a Liu testvérek kérelmükben nem neveznek meg országot,
  • a MOKSZ felé nemzeti szövetség nem jelzett igényt sem formálisan, sem informálisan a versenyzők versenyzői jogának megszerzésére.
Tovább