Bringa

A párizsi játékok előtt jelentette be visszavonulását az ötszörös olimpiai bajnok sportoló

tegnap, 10:24 Módosítva: 2024.03.18 14:39
1
A hétszeres világ- és ötszörös olimpiai bajnok pályakerékpáros Laura Kenny bejelentette, hogy visszavonul a kerékpársporttól.

Kenny júliusban adott életet második gyermekének, és korábban azt tervezte, hogy 2024 nyarán elindul a párizsi olimpián.

A BBC Breakfastnek adott exkluzív interjújában most viszont úgy fogalmazott, bár jól érzi magát, eljött az ideje, hogy felhagyjon az élsporttal.

„Már egy ideje motoszkált a fejemben ez a gondolat, hiszen a sport rengeteg áldozatot követel a családtól. Abban a pillanatban, amikor kimondtam, nem akarok többé kerékpározni, elkezdtem megkönnyebbülni” – tette hozzá.

Tovább

Bemutatták a Tour de Hongrie idei útvonalát: irány a Kékestető!

március 5., 18:25 Módosítva: 2024.03.06 15:56
110
Kedden hivatalosan is bemutatták a 2024-es Tour de Hongrie útvonalát. A versenyzők idén a Kékestetőre és Pécsre is ellátogatnak.

Öt szakasz, 854 kilométer, csaknem 8000 méternyi szintemelkedés, 10 kategorizált emelkedő, két klasszikus sprinteretap és két ikonikus hegyi befutó vár a 45. Magyar Kerékpáros Körverseny résztvevőire. A ProSeries kategóriás többnapos verseny szakaszait március 5-én, élő televíziós közvetítés mellett mutatták be a Budapest Music Centerben.

Tovább

A háromszoros világbajnok sprinter is elindul a Tour de Hongrie-n

március 5., 09:35 Módosítva: 2024.03.05 18:33
2
Rajthoz áll a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen Peter Sagan – jelentették be kedden a szervezők.

A 34 esztendős szlovák sprinter országúton háromszor, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben világbajnok volt, hétszer érdemelte ki a Tour de France-on a sprinterek pontversenyének győztesét megillető zöld trikót, nyert többek között a flandriai körversenyen és a Párizs–Roubaix egynapos klasszikusokon. A francia körversenyen pályafutása során 12 szakaszon lett első, diadalmaskodott két Giro d'Italia-etapon, valamint négy Vuelta a Espana-szakaszon.

Peter Sagan
Peter Sagan
Fotó: Getty Images

A 45. magyar körversenyt május 8. és 12. között rendezik, az útvonal-bemutatóra ma (kedden) 17 órától kerül sor. Az eseményt az M4 Sport élőben közvetíti.

Pogacar erődemonstrációját hozta a Strade Bianche, Valter 19.

március 2., 17:32 Módosítva: 2024.03.02 19:38
7
A szlovén Tadej Pogacar idei első viadalán erődemonstráló diadalt aratott a Strade Bianche egynapos országúti kerékpáros versenyen, melyen Valter Attila 19. lett, Fetter Erik pedig feladta a küzdelmet – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A Toszkánára jellemző fehér murvás utakról híres viadalon – 15 ilyen rész szerepelt a minden eddiginél hosszabb, 215 kilométeres távon – ötfős szökevénycsoport alakult ki, amely mindössze 2:30 perces előnyt tudott kidolgozni, így már 100 kilométerre a céltól utolérték a tagjait.

A kétszeres Tour de France-győztes Pogacar 81 kilométerre a céltól az egyik legnehezebb murvás szakaszon, a Monte Sante Marie-n váltott ritmust, tempóját pedig senki nem tudta követni. Támadása szétzilálta az élmezőnyt, ekkor a Visma-Lease a Bike magyar bajnok kapitánya is leszakadt, de később még fel tudott zárkózni.

Tovább

Valter Attila bukott, majd rajta is többen átestek az év első versenyén

február 19., 15:08 Módosítva: 2024.02.19 18:41
4
Szerencsétlenül alakult Valter Attila idei bemutatkozása, mivel hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben zajló kerékpáros körverseny nyitószakaszának befutójánál belekeveredett egy tömegbukásba.

Az al-Dafra Walk Madinat Zajed és Liva közötti 141 kilométeres etapja sprintbefutóval zárult. Kétszáz méterre a céltól a mezőnyben az út mindkét oldalán nagy tempónál több versenyző elesett, köztük Valter is. A televíziós felvétel tanúsága szerint bukása után a Visma-Lease a Bike magyar bajnok klasszisa csípőjét fogva felállt, majd visszaült a kerékpárra.

Tovább

Rákot diagnosztizáltak a hatszoros olimpiai bajnok legendánál

február 16., 20:16 Módosítva: 2024.02.17 19:27
61
A hatszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok Sir Chris Hoy közösségi oldalán jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak nála, kemoterápiás kezelést kap.

A kerékpársport legendája, Chris Hoy Instagram-oldalán tett közzé egy hosszabb bejegyzést, amiben közölte: tavaly daganatot diagnosztizáltak nála, és bízott benne, hogy nem kell nyilvánosságra hoznia, de muszáj volt így tennie. Kemoterápiás kezelést kap, jól érzi magát, írta posztjában.

„Hatalmas sokként ért a diagnózis, ugyanis semmilyen tünetem nem volt. Kezeléseket kapok, beleértve kemoterápiát is, ami eddig remekül halad. Egyúttal szeretném kifejezni hálámat és elismerésemet az egészségügyi dolgozóknak, akik fantasztikus ellátásban részesítenek. Szeretnék ezzel családi körben megbirkózni. Gondolok mindenkire, aki hasonló kihívásokkal néz szembe. Optimista és pozitív vagyok, szeretet vesz körül, amiért hálát adok mindenkinek. Az elmúlt néhány hónap rendkívül nehéz volt, de jól vagyok, dolgozom, kerékpározom, élem az életemet.”

Tovább

Néhány éven belül magyar csapat a Giro d’Italián? Nem kizárt!

február 15., 10:27 Módosítva: 2024.02.16 14:12
56
Szerdán hivatalos sajtótájékoztatón jelentette be teljes keretét a Team MBH Bank Colpack Ballan CSB profi kerékpároscsapat. Az olasz–magyar együttes célja, hogy néhány éven belül a Giro d’Italia meghatározó sora legyen. Bergamóból jelentjük.

Ettől az évtől az MBH Bank az első számú névadó szponzora Olaszország legerősebb kontinentális csapatának, az együttesben pedig három fiatal magyar bringás is szerepet kapott: Valent Márk, Orosz Bálint és Lepold Zoltán Antal.

A magyar bank öt évre kötött szerződést a nagy múltú Colpackkal, a csapat célja, hogy jövőre már prokontinentális besorolással rendelkezzen, és néhány éven belül elinduljon a Giro d’Italián. Ehhez minden adott, hiszen a profi szakmai támogatás mellett az egyesület anyagi háttere is biztosított.

Tovább

Van der Poel hatodszor világbajnok, Dina Márton a 38. lett

február 4., 16:25 Módosítva: 2024.02.04 18:25
Dina Márton a 38. helyet szerezte meg a tábori terepkerékpáros (cyclocross) világbajnokság férfi versenyében, amelyben Mathieu van der Poel címét megvédve nagy fölénnyel diadalmaskodott – adta hírül az MTI.

A csehországi vb zárószámában a cseh ATT Investments magyar bajnok bringása egy kör lemaradással fejezte be a hatkörös megméretést, amely saras pályán zajlott.

Tovább

Vas Kata Blanka második helyen végzett a világkupa-versenyen

január 28., 18:02 Módosítva: 2024.01.28 19:59
Vas Kata Blanka második helyen ért célba a terepkerékpár (cyclocross) világkupa-sorozat vasárnapi versenyén a hollandiai Hoogerheideben.

A cx.procyclingstats.com szakportál szerint az SD Worx-Protime sportolója mindössze egy másodperccel maradt el a győztestől, a hazai pályán versenyző Fem van Empeltől. Vas hamar felküzdötte magát az élmezőnyhöz és már a hatkörös verseny felénél dobogós helyen állt, majd az utolsó körben megelőzte Lucinda Brandet, akire végül 10 másodpercet vert.

Vas Kata Blanka
Vas Kata Blanka
Fotó: Getty Images

A 22 éves magyar sportoló legutóbb tavaly októberben állhatott pódiumra, amikor megnyerte az oisterwijki állomást. Vas Kata Blanka legközelebb a jövő pénteken kezdődő terepkerékpáros világbajnokságon áll rajthoz, a csehországi Táborban.

Halálra gázolta feleségét a kétszeres világbajnok kerékpáros

2023 december 31., 12:16 Módosítva: 2024.01.01 12:34
116
Rohan Dennis kétszeres időfutam-világbajnok elütötte furgonjával a saját feleségét az ausztrál Adelaide északi részén. A nőt kórházba szállították, de az éjszaka belehalt sérüléseibe.

Több ausztrál médium jelentése szerint a nemrég visszavonult profi kerékpáros, Rohan Dennis ellen vádat emeltek a felesége, Melissa Dennis halálával kapcsolatban, aki maga is profi kerékpáros volt.

A jelentések szerint december 30-án este az ausztráliai Adelaide-ben egy autós elütötte Melissa Dennist, aki másnap reggel a kórházban belehalt sérüléseibe. Rohan Dennist azzal vádolják, hogy ő ütötte el furgonjával a nőt – közölte az Escape.

Az ausztrál ABC szerint Dennist gondatlan és veszélyes vezetéssel is vádolják az ügyben, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és várhatóan márciusban áll bíróság elé.

A 32 éves Melissa Dennis sikeres volt az országúton és a pályán egyaránt, világbajnok volt csapatversenyben is, többszörös olimpikon, és 2012-ben megnyerte a Csongming-szigeti körversenyt. 2017 végén vonult vissza, a következő évben ment férjhez Rohan Dennishez. A párnak két gyermeke van.

A 33 éves Rohan Dennis kétszeres világbajnok az egyéni időfutamban. Az elmúlt két szezont a Jumbo-Visma csapatánál töltötte, a 2023-as Tour Down Underen szakaszt nyert, majd az év végén visszavonult egy évtizednyi profi kerékpározás után.

Vas Kata Blanka: Az utóbbi egy hónap volt a legnehezebb

2023 december 19., 09:46 Módosítva: 2023.12.20 06:01
2
Vas Kata Blanka, az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai és országúton világbajnoki negyedik, valamint U23-as vb-aranyérmes bringása még nem döntött arról, hogy jövőre melyik szakágra fekteti a hangsúlyt. Ugyanakkor elmondta, választania kell, mert mindkettőre nem lehet százszázalékosan felkészülni.

A 22 éves kerékpáros október 18-án edzés közben bukott és már másnap megműtötték, ezt követően november végén egy hetedik hellyel tért vissza kulcscsonttöréséből a kortrijki cyclocross (terepkerékpár) viadalon.

Az utóbbi egy hónap volt a legnehezebb, nem is az, amikor lesérültem, hanem amikor elkezdtem versenyezni, mert nem úgy mennek a versenyek, mint ahogy azt gondoltam. Ez a sérülés sokat kivett a szervezetemből, és még mindig kell egy kis idő, hogy visszajöjjön a formám

– nyilatkozott az M1 aktuális csatorna megkeresésére Vas Kata Blanka. Hozzátette, az első két hétben nagyon óvatosan edzett és csak a rehabilitáció harmadik hetében utazott el edzőtáborozni, ahol szintén a felépülésre helyezte a hangsúlyt, az ötödik héten pedig már versenyzett.

Tovább

Új kerékpárokkal, külföldi versenyzőkkel vág neki 2024-nek az Epronex

2023 november 30., 22:10 Módosítva: 2023.12.02 21:53
17
Szerdán tartotta meg évadzáró sajtótájékoztatóját Magyarország egyetlen profi kerékpároscsapata, az Epronex Cycling Team. Az eseményen Kiss Gergely csapatvezető elárulta, 2024-ben két holland versenyző csatlakozik az egyesülethez.

Különleges év volt az idei az Epronexnek, ugyanis a gárda kontinentális csapattá lépett elő. Masszív kihívás volt ez, nemcsak a versenyzőknek, hanem a stáb minden tagjának. Kiss Gergely úgy fogalmazott, összeségében előre aláírták volna az ilyen „első évet”. 

Tovább

Gyászol az olasz kerékpársport: elhunyt a kétszeres olimpiai bajnok legenda

2023 november 30., 15:52 Módosítva: 2023.11.30 21:18
8
Nyolcvannégy éves korában elhunyt Sante Gaiardoni kétszeres olimpiai bajnok kerékpáros.

Az Olasz Kerékpáros Szövetség (FCI) közlése szerint a sportoló az 1960-as, római játékokon az 1000 méteres időfutam, valamint a sprint után állhatott az ötkarikás dobogó tetején.

Tovább

Először beszélt részletesen doppingügyéről az olimpiai bajnok

2023 november 21., 15:13 Módosítva: 2023.11.22 15:45
19
Első alkalommal beszélt részletesen az 1990-es és a 2000-es években a kerékpársportot átható doppingolásról a Stern magazinnak adott interjúban Jan Ullrich, aki 1997-ben az első és máig egyetlen német győztese lett a Tour de France országúti körversenynek.

Nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy széles körben elterjedt a tiltott szerek használata. Azt mondták, jó vagy, óriási tehetség, és nagy odaadással edzel, így minden megvan benned, ami a sikerhez kell. De ha fel akarsz kerülni a csúcsra, akkor részt kell venned ebben

– fogalmazott a most 49 éves bringás a hétfőn megjelent interjúban, amelyben ugyanakkor nem ismerte el nyíltan, hogy ő maga doppingolt volna.

„Abban az időben az volt az általánosan elterjedt nézet, hogy segítség nélkül olyan feladat eredményt elérni a profi kerékpársportban, mint egy késsel részt venni egy pisztolypárbajban” – mondta Ullrich, aki szerint akkoriban versenyzőként teljesen normálisnak érezték a történteket.

„Az alapelv a következő volt: ha nem csinálod, akkor hogyan akarsz túlélni egy versenyt? Abban az esetben úgy tekersz a mezőnyben, hogy tisztában vagy vele, te vagy az egyik azok közül, akik nem szedtek be semmit, éppen ezért semmi esélyed nincs a többiek ellen" – emlékezett vissza.
   

Tovább

Nevet vált Fetter Erik kerékpároscsapata

2023 november 7., 10:39 Módosítva: 2023.11.07 16:18
A Magyarországról Fetter Eriket foglalkoztató profi kerékpároscsapat jövőre nevet vált, és új szponzor érkezésével Team Polti Kometa néven folytatja a versenyzést ProTeam kategóriában – derül ki a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményből.

A Kometa 2017 óta hűséges társa Alberto Contador Alapítványának, az olasz Polti pedig gazdag kerékpáros-örökséggel rendelkezik. Amióta a Kometa 2017-ben debütált a csapat mezén, a cég a csapat identitásának szerves részét képezi.

„Nagyon örülök, hogy a Kometával ismét megújítottuk a partnerségünket” – mondta Fran Contador, a csapat ügyvezetője. Ez a nyolcadik egymást követő év, amikor a Kometa az Alberto Contador Alapítvány projektjének névadó társszponzoraként elkötelezte magát.

„Hosszú utat tettünk meg együtt! Nemcsak a csapattal, hanem a magyarországi kerékpársport fejlődésében is” – tette hozzá Fran Contador. A Kometa támogatása tette lehetővé azt, hogy a csapat 2018-ban felkerülhessen a kontinentális kategóriába, valamint hozzájárult ahhoz is, hogy a 2022-es Giro d’Italia Budapesten rajtolhatott.

Tovább

Vas Kata Blanka győzelemmel indította a terepkerékpáros szezont

2023 október 16., 09:43 Módosítva: 2023.10.16 13:59
Az országúton U23-as világbajnok Vas Kata Blanka győzelemmel kezdte a 2023–2024-es terepkerékpáros szezont Hollandiában.

Az Oisterwijkben esős időben megrendezett 2900 méteres, kockaköves és murvás részekkel, homokággyal, illetve technikás kanyarokkal tarkított, C2 kategóriájú viadalon  – a velo.hu szakportál vasárnapi beszámolója szerint – a Team SD Worx 22 éves magyar versenyzője hamar magához ragadta a kezdeményezést.

Többek között holland kiválóságokat, a 24 éves Aniek van Alphent, az Európa-bajnok 27 éves Annemarie Worstot és az Eb-bronzérmes, Denise Betsemát is maga mögé utasítva aratott magabiztos sikert, ezzel pedig negyven UCI-világranglista-pontot gyűjtött.

Vas Kata Blanka két hét múlva a világkupa keretein belül Maasmechelenben méretteti meg magát. 

A viadal juniorfutamában öccse, Vas Barnabás szűk egyperces hátránnyal a negyedik helyen zárt.

Eldőlt, hol folytatja pályafutását Valter Attila korábbi csapattársa

2023 október 6., 13:14 Módosítva: 2023.10.06 15:28
A Bora-Hansgrohe csapatában folytatja kerékpáros pályafutását Primoz Roglic.

A szlovén versenyző – akinek a holland Jumbo-Vismánál csapattársa Valter Attila – múlt szombaton jelentette be, hogy az idény végén távozik jelenlegi együttesétől, azt azonban nem árulta el, hogy hol folytatja. Pénteken a német csapat számolt be az együttműködésről.

Ralph Denk, a Bora igazgatója egy nappal a Lombardiai körverseny előtt emlékeztetett rá, hogy nyolc éve majdnem hozzájuk szerződött kezdő profiként Roglic, most pedig olyan eredménylistával érkezik, amilyennel kevés kerékpáros rendelkezik.

A szlovén versenyző 2016 óta a Jumbo-Visma tagja, a csapat színeiben háromszor diadalmaskodott a Vuelta a Espanán (2019, 2020, 2021), idén pedig megnyerte a Giro d'Italiát. 2020-ban második lett a Tour de France-on, miután 11 napon keresztül viselte az élen állónak járó sárga trikót.

A Jumbo Vismánál, amely a Soudal Quick-Steppel készül összeolvadni, már eleve nagy volt a versengés a kapitányi szerepért, a fúzióval pedig ez még fokozottabbá válna.

Roglic úgy fogalmazott, döntésében meghatározó szerepe volt, hogy olyan csapatban akart szerepelni, amely ténylegesen motivált, hogy vele dolgozzon.

(MTI)

Korábban bejelentette visszavonulását, de mégis rekordra tör a világbajnok

2023 október 4., 14:41 Módosítva: 2023.10.04 19:30
Korábban bejelentett visszavonulása ellenére jövőre is versenyezni fog a 2011-es országúti kerékpáros világbajnok Mark Cavendish, aki célba veszi a szakaszgyőzelmek rekordját a Tour de France-on.

Még nincs vége” – adta hírül a közösségi médiában egy Cavendishről szóló rövid klipben csapata, az Astana Qazaqstan, egy másik szerdai videóban pedig maga az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok sprinter mondta ki: „csak még egy év”.

Mark Cavendish
Mark Cavendish
Fotó: Getty Images

A 38 esztendős brit kerékpáros májusban a Giro d'Italia alatt jelentette be, hogy az esztendő végén befejezi sikerekben gazdag pályafutását, majd emlékezetes módon diadalmaskodott az olasz körverseny római záróetapján.

Ezt követően a francia körversenynek úgy vágott neki, hogy a sportági legenda belga Eddy Merckxszel holtversenyben társrekorder 34 szakaszgyőzelmével.

Az Astana Qazaqstan kiemelt célként fogalmazta meg, hogy csúcsdöntéshez segítse a háromhetes körversenyeken összesen 54 etapdiadalt bezsebelő brit kerekest.

Cavendish a hetedik szakaszon közel is állt a rekord eléréséhez, második lett a belga Jasper Philipsen mögött, majd másnap szakasz közben egy látszólag ártalmatlan szituációban bukott és eltört a kulcscsontja, így fel kellett adnia a Tourt. Azonnal megindultak a találgatások a folytatás kapcsán, Alekszandr Vinokurov csapatfőnök rögtön bejelentette: amennyiben a versenyző úgy dönt, ők meghosszabbítják a szerződését és megadják a lehetőséget jövő júliusban a csúcsdöntésre.

Cavendish pályafutása során 162 profi győzelemnél jár, ezzel – a Procyclingstats szakportál adatai alapján – a sportági legenda Merckx (275) mögött a szintén belga Rik Van Looy társaságában holtversenyben második az országúti kerékpárosok örökrangsorában.

(MTI)

Meghatározó tagja hagyja el Valter Attila csapatát

2023 szeptember 30., 14:18 Módosítva: 2023.10.01 16:10
Az idény végén távozik a Valter Attilát is foglalkoztató holland Jumbo-Visma kerékpároscsapattól a szlovén Primoz Roglic.

A 33 éves kerekes szombaton jelentette be erre vonatkozó döntését, de azt egyelőre nem árulta el, hogy hol folytatja. „Csak annyit közölhetek, hogy elhagyom a csapatot” – mondta Roglic, akinek még a következő idény végéig érvényes szerződése volt.

Primoz Roglic
Primoz Roglic
Fotó: Getty Images

A szlovén versenyző 2016 óta a Jumbo-Visma tagja, a csapat színeiben háromszor diadalmaskodott a Vuelta a Espanán (2019, 2020, 2021), idén pedig megnyerte a Giro d'Italiát. 2020-ban második lett a Tour de France-on, miután 11 napon keresztül viselte az élen állónak járó sárga trikót.

Valter Attila számára az idei Vuelta sportszakmailag minden eddigi közül kiemelkedik

2023 szeptember 23., 00:41 Módosítva: 2023.09.23 16:02
73
Saját bevallása szerint is sokat hozzá tudott tenni csapata teljesítményéhez Valter Attila, aki az országúti kerékpársport történetében egyedülálló triplázást végrehajtó Jumbo-Visma tagjaként teljesítette a vasárnap zárult Vuelta a Espanát.

A holland csapat úgy érkezett az esztendő utolsó háromhetes viadalára, hogy két kapitánya közül a spanyol körverseny háromszoros bajnoka, a szlovén Primoz Roglic a Giro d'Italián diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard pedig megvédte címét a Tour de France-on. Legfőbb hegyi segítőjük, az amerikai Sepp Kuss mindkettejük Grand Tour-győzelmeiből kivette részét az elmúlt években és idén is végigtekerte mindhárom háromhetest.

A Vuelta az ő sikerével zárult, a Jumbo-Visma pedig – amelynek jelmondata „együtt nyerünk” – kisajátította a dobogót: a második helyet Vingegaard, a harmadikat Roglic szerezte meg, ez legutóbb az 1966-os spanyol körversenyen a Kas-Kaskolnak sikerült három hazai kerékpárossal. A 25 esztendős magyar bajnok segítőként vette ki részét a sikerből.

Tovább

Szívproblémák miatt visszavonul Valter Attila mindössze 27 éves csapattársa

2023 szeptember 21., 10:45 Módosítva: 2023.09.21 13:29
Szívizomproblémák miatt befejezi pályafutását az országúti kerékpáros Nathan Van Hooydonck, Valter Attila csapattársa – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A Jumbo–Visma 27 esztendős belga bringását szerdán engedték haza a kórházból, miután defibrillátort ültettek be neki.

Van Hooydonck múlt kedden autóvezetés közben rosszul lett, balesetet szenvedett és kritikus állapotban szállították kórházba, rövid ideig mesterséges kómában tartották, majd felébredt. Mellette utazó várandós felesége nem sérült meg a balesetben, amelynek napján csapattársa és jóbarátja, a dán Jonas Vingegaard neki ajánlotta szakaszgyőzelmét a Vuelta a Espanán.

Ráébredtem, hogy nagyon szerencsés vagyok, alakulhatott volna nagyon másképp is, ha nem kapok ilyen gyorsan szakszerű segítséget. Jól vagyok, de még meg kell birkóznom a ténnyel, hogy ez a profi pályafutásom végét jelenti

– idézte az MTI a Jumbo–Visma közleményében szereplő gondolatokat a kerékpárostól, aki leszögezte: a felépülésre és a közelgő apaságra koncentrál.

Van Hooydonck korábban a CCC-nél is volt Valter csapattársa. Négy háromhetes viadalon szerepelt, a Jumbo–Visma színeiben három Grand Touron vett részt: 2021-ben a szlovén  Primoz Roglic  Vuelta-sikeréhez járult hozzá, tavaly és idén júliusban pedig Vingegaard Tour de France-győzelméből vette ki a részét segítőként. Utolsó profi megmérettetése a brit körverseny volt szeptember elején.

Tovább

Armstrong óta negatív a sportág amerikai megítélése

2023 szeptember 19., 16:27 Módosítva: 2023.09.19 19:43
A 29 éves amerikai Sepp Kuss előzetesen nem várt győzelme a vasárnap zárult Vuelta a Espanán jelentős lökést adhat az országúti kerékpársportnak az Egyesült Államokban – véli a spanyol körversenyen 2013-ban diadalmaskodó 51 éves amerikai honfitárs, Chris Horner.

Évek óta a legjobb hegyi segítők között számontartott 29 esztendős Kuss úgy érkezett az esztendő utolsó háromhetes viadalára, hogy diadalhoz segítse két kapitánya valamelyikét, akik közül az olimpiai bajnok és a Vuelta háromszoros győztese a szlovén Primoz Roglic idén a Giro d'Italián diadalmaskodott, a 26 esztendős dán Jonas Vingegaard pedig megvédte címét a Tour de France-on.

A piros trikó azonban a nyolcadik etapon Kusshoz került, és ő azt már nem is engedte „levenni magáról”. A Jumbo-Visma amerikai versenyzőjének győzelméhez csapattársai közül a magyar bajnok Valter Attila is tevékenyen hozzájárult.

A Vuelta 2013-as győztese abban bízik, hogy Kuss emlékezetes eredménye hatással lesz a sportág amerikai megítélésére, amelyre még mindig árnyékot vet a hét Tour de France-elsőségétől doppingolás miatt utólag megfosztott Lance Armstrong esete.  

Tovább

Valter Attila csapata történelmet írt a 2023-as Vueltán

2023 szeptember 17., 20:35 Módosítva: 2023.09.18 06:12
18
Az amerikai Sepp Kuss győzött a vasárnap zárult Vuelta a Espanán, amelyen Valter Attila a 22. helyen végzett, csapatuk, a Jumbo-Visma pedig történelmi triplázást hajtott végre azzal, hogy egy évben megnyerte a Giro d'Italiát, a Tour de France-t és a spanyol országúti kerékpáros körversenyt is – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Dupla tripla – összegezhetnénk a Jumbo Visma teljesítményét, hiszen a csapat három versenyzője zárt a spanyol körverseny összetett dobogóján, miközben mindhárom nagy európai körversenyben is ők diadalmaskodtak. Utóbbi legutóbb az 1966-os spanyol körversenyen a Kas-Kaskolnak sikerült három hazai kerékpárossal.

A holland csapat bringásai közül az amerikai Kuss mögött a második helyet a dán Jonas Vingegaard, a harmadikat a szlovén Primoz Roglic szerezte meg.

Valter Attila segítőként kiváló teljesítményt nyújtva a 22. helyen végzett az összetettben, és dobogóra állhatott Madridban, mivel a Jumbo-Visma megnyerte a csapatversenyt.

Tovább

Poels nyerte a Vuelta utolsó előtti szakaszát, Kuss a végső győzelem kapujában

2023 szeptember 16., 18:27 Módosítva: 2023.09.17 06:28
1
Wout Poels szökésből nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 20., utolsó előtti szakaszát, Valter Attila az 57. helyen ért célba, Sepp Kuss pedig a végső siker kapujába lépett – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

Az idei spanyol körverseny leghosszabb távja, a Manzanares el Real és Guadarrama közötti 208 kilométer a tavaszi egynaposok közül a Liège–Bastogne–Liège-re hajazott a 4200 méter szintemelkedésével és tíz, egyaránt harmadik kategóriás emelkedővel.

Rögtön egy hegymenettel indult az etap, a szökés az ezt követő lejtmenetben alakult ki: 31 fős csoport tekert el, benne az idei negyedik szakaszsikerére hajtó, címvédő és pöttyös trikós belga Remco Evenepoellal. A élbolyban senki nem volt veszélyes az összetett élmenőire.

Tovább

Evenepoel javított a szombati hegyi szakaszon, Valter a 25. helyen ért célba

2023 szeptember 9., 18:33 Módosítva: 2023.09.09 20:13
76
Remco Evenepoel nyerte hosszú szökésből a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 14. szakaszát, amelyen Valter Attila a 25. helyen ért célba – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A címvédő belga ezzel javított valamit a helyzetén az után, hogy pénteken váratlanul elerőtlenedett és a győzteshez képest több mint 27 perc hátránnyal ért akkor célba. Összetettben maradt az élen Valter három jumbós csapattársa, az amerikai Sepp Kuss, a szlovén Primoz Roglic és a dán Jonas Vingegaard.

A magyar kerekes a 20. helyen áll.

Tovább

Kämna szakaszgyőzelme, Kuss maradt az élen összetettben, Valter a 20.

2023 szeptember 3., 18:14 Módosítva: 2023.09.03 19:38
A német Lennard Kämna nyerte a Vuelta a Espana spanyol kerékpáros körverseny kilencedik, a rossz idő miatt lerövidített szakaszát, melyen Valter Attila a 35. helyen ért célba. Összetettben Valter csapattársa, az amerikai Sepp Kuss maradt az élen, a magyar versenyző négy helyet javítva a 20. – írja az MTI.

A pihenőnap előtti utolsó etapon a Cartagena és Collado de la Cruz de Caravaca közötti 184,5 kilométer, benne egy első és egy második kategóriás emelkedő, valamint hegyi befutó várt a mezőnyre.

Valter együttese, a Jumbo-Visma a szakasz elején hatalmas tempót diktált a nagy szélben, a holland csapattal mindössze hat versenyző tudott eltekerni, mielőtt a mezőnyben és időfutamban is magyar bajnok kerekes defektet kapott és lemaradt. Az első hegyhez érve a Jumbo visszavett a tempóból, az összerázódó mezőnytől hétfős szökevénycsoport tekert el, az előnyük pedig hamar hét perc fölé nőtt.

Tovább

Valterék biztonságban beértek, dán győztese lett a Vuelta második szakaszának

2023 augusztus 27., 19:01 Módosítva: 2023.08.28 06:12
A dán Andreas Kron diadalmaskodott a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny második szakaszán, Valter Attila és az összetettért harcolók biztonságban betekertek.

Vasárnap az eredeti tervek szerint a Mataró és Barcelona közötti 182 kilométeres táv várt a mezőnyre. A szombati csapatidőfutam végeredményére is hatást gyakorló jelentős eső miatt biztonsági okokból az összetett állást a cél előtt kilenc kilométerrel rögzítették. A Montjuic hegyet is érintő barcelonai pályán így a szakaszsikerért és a neutralizálás ellenére a hegytetőn és a célban is kiosztott időjóváírásokért zajlott a harc.

GettyImages-1642357962
Fotó: Getty Images

A piros trikós Lorenzo Milesi a procyclingstats adatai alapján 21 évesen és 160 naposan a 11. legfiatalabb éllovas a háromhetes körversenyek történetében, az U23-as olasz időfutam-világbajnok ráadásul újonc a háromheteseken, így első szakasza után kezdte meg az összetett éléről a második etapot.

A hajrához közelítve egy körforgalomban a háromszoros győztes szlovén Primoz Roglic, illetve a bit Geraint Thomas is földre került egy bukásban, ám felzárkóztak a mezőnyhöz. Később Milesi is esett, ő viszont már nem tudott visszaérni a bolyba, így elvesztette a piros trikót. A szökésből ketten, az olasz Andrea Piccolo és a spanyol Javier Romo tartottak ki, az összetett állás lemérésekor 23 másodperccel tekertek a mezőny előtt.

A különbségnek köszönhetően a szintén Grand Tour-újonc Piccolo vette át a vezetést összetettben, a neutralizálási pont után az esélyesek az óvatosság jegyében hátramaradtak, így köztük nem változtak a szombaton kialakult különbségek, Valter is ebben a csoportban tekert.

Tovább

Nyolc férfi, köztük egy magyar arra készül, ami még senkinek sem sikerült

2023 augusztus 26., 06:10 Módosítva: 2023.08.27 06:54
12
Szombaton kezdődik a Vuelta a Espana, az év harmadik, egyben utolsó háromhetes kerékpáros körversenye. A Jumbo-Visma történelmet írna – Valter Attilával a fedélzeten.

Minden idők egyik legerősebb mezőnye lesz ott a barcelonai nagy rajtnál, ugyanis a címvédő Remco Evenepoel mellett a Jumbo két világklasszisa, a Giro-győztes Primoz Roglic és a Tour de France-on idén is diadalmaskodó Jonas Vingegaard is szerepel a rajtlistán.

A magyar versenyzőnek ez az első Grand Tourja új csapatában, ami pedig már most biztos: ez lesz élete egyik legnehezebb feladata.

„Teljesen más lesz, mint az eddigi három nagy versenyem. Egyértelműen a világ legjobb csapatával kezdjük meg a versenyt, a célunk pedig nem más, mint a győzelem. Sokkal jobb és profibb volt a felkészülés, mint amiben eddig részem volt, ugyanakkor a feladat is sokkal nagyobb és konkrétabb” – fogalmazott a szombati rajt előtt Valter Attila az Indexnek.

A holland sztárcsapat egyértelmű célja, hogy az olasz és a francia kör után a spanyolt is megnyerje, ezzel pedig történelmet írjon, ugyanis korábban egy éven belül egyik csapatnak sem sikerült a triplázás. Még a győzelmeket győzelmek után halmozó Skynak sem 2012 és 2021 között.

Tovább

Edzésbalesetben meghalt az ifjú kerékpáros szupertehetség

2023 augusztus 25., 16:01 Módosítva: 2023.08.26 06:17
Szerdai edzésbalesete után pénteken belehalt sérüléseibe Tijl De Decker belga országúti kerékpáros – közölte az MTI.

Mint megírtuk, a 22 éves tehetség szerdán Lierben összeütközött egy autóval tréning közben, és sok vért vesztett. A helyi kórházban műtéten esett át, csütörtökön pedig átszállították az antwerpeni klinikára, ahol kómában tartották. Az alapos orvosi ellátás ellenére szervezete péntek délelőtt feladta a harcot.

A tragédiáról a sportoló csapata, a Lotto Dstny a közösségi oldalán számolt be.

Tovább

Edzés közben karambolozott, kómába esett a belgák szupertehetsége

2023 augusztus 24., 10:19 Módosítva: 2023.08.24 13:43
Edzésbalesete után kómában van Tijl De Decker belga országúti kerékpáros – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Csapata, a Lotto Dstny közösségi oldalán számolt be arról, hogy a 22 éves tehetség szerdán Lierben összeütközött egy autóval tréning közben, és sok vért vesztett. A helyi kórházban műtéten esett át, csütörtökön pedig átszállítják az antwerpeni klinikára.

Tovább