Még nem végeztünk, megyünk az éremért

2009.10.08. 14:47 -

Az előzetes, de különösen az első csoportmeccs utáni számításokat magasan felülmúlva a magyar U20-as válogatott bejutott a világbajnokságon a legjobb nyolc közé. Egervári Sándor csapata nagyot harcolt Csehországgal, a kiegyenlített, de kicsit több cseh helyzetet hozó mérkőzésen úgy jutott tovább, ahogy magyar csapat FIFA-tornán még soha: a hosszabbításban egyenlítve, büntetőkkel.

A csapat kiutazása előtt azt kérdeztük Egervári Sándortól, hogy az U20-as válogatott az egy évvel idősebbek között is meg tudja-e tartani azt a szokását, hogy az erősebb csapatok ellen játszik igazán jól, képesek lesznek-e Egyiptomban is borítani a papírformát.

A kapitány erre csak annyit mondott, bár beválogatott néhány új embert, a csapatgerinc, amit Both József és Sisa Tibor összerakott, megmaradt, a szellemiség semmit nem változott.

D KOS20010421252

„Ahogy korábban is mondtam, csapatunk nagy erénye az összeszokottság, hiszen régóta együtt játszik a társaság magja – kezdte értékelését a kapitány az Index kérdésére. – Ennek óriási jelentősége volt Csehország legyőzésében, az a szervezettség, az egymást kisegítő játékosok önfeláldozó mentalitását hozták magukkal a fiúk a korábban sikerrel megvívott csatákból. Mondanom sem kell, nagyon büszke vagyok mindenkire.”

A kapitány úgy véli, a csapat töretlen hite eredményezte, hogy a hosszabbítás elején kapott góltól sem esett össze, hanem holtfáradtan is megindult az egyenlítésért. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez a mentális erő kivételesnek mondható magyar válogatottak esetében, a jelenlegi U20-as csapatnál nyoma sincs kishitűségnek vagy önbizalomhiánynak.

1954 után először nyertünk vb-n a kieséses szakaszban

Az 1954-es világbajnoki döntőnk előtt tudott utoljára magyar válogatott mérkőzést nyerni egy FIFA-torna egyenes kieséses szakaszában. Az Aranycsapat előbb Brazíliát (a vébék történetének legdurvább meccsén), majd a címvédő Uruguayt verte egyaránt 4-2-re. U20-as világbajnokságon még soha nem szerepeltünk ilyen jól, a legjobb négy közé jutás nem csak nekünk, az olaszoknak is a legjobb szereplése lenne.

Egervári higgadtan értékelte csapata játékát, az óriásit játszó Koman Vladimirről is visszafogottan nyilatkozott: „Azt eddig is tudtuk, hogy kivételes képességű játékos, aki képes a hátára venni a csapatot bármilyen nehéz helyzetben, de képzeljék el, hol tartana most, ha folyamatos játéklehetőséget kapna, és állandó meccsterheléssel fejlődhetett volna az utóbbi 2-3 évben.”

A kapitány elmondta, Koman mellett mindenkivel elégedett volt, még a számára új poszton idegenül mozgó Dudás Ádámot sem marasztalta el, véleménye szerint a győri játékos minden tőle telhetőt megtett, és akadt több jó szerelése. Hogy Olaszország ellen is ő lesz-e a jobbhátvéd, egyelőre nem tudja, hiszen sok függ a sérültek állapotától.

„Debreceni András és Korcsmár Zsolt javulgat, még külön edzenek a többiektől. Meg kell jegyeznem, hogy az óriási csata ellenére igen sportszerű mérkőzést játszottunk a csehekkel, úgyhogy új sérültünk nincs.”

Nem számíthatunk ugyanakkor két eltiltott kulcsemberre, a védelem baloldaláról Présinger Ádám, a fedezetsor közepéről Simon Ádám sárgult ki. A FIFA csak a negyeddöntők után törli a lapokat, a két játékos hiánya mellett nem rossz hír, hogy az olaszoktól is két kulcsember középpályás tölti majd eltiltását Magyarország ellen.

„Ahogy a cseheket, úgy az olaszokat is jól ismerik a fiúk, sokszor találkoztak velük mindenféle korosztályos mérkőzésen, és szinte kivétel nélkül szoros meccseket játszottak. Pisont István ott volt a spanyolok elleni nyolcaddöntőjükön, és vannak dvd-felvételeink is, amiket a csapattal együtt fogunk kielemezni.”

A magyar válogatott formája felfelé ível, a torna folyamán az egyenes kieséses szakaszban játszotta legjobb meccsét, ráadásul a legerősebb ellenféllel. „Nem végeztünk még, a csapat elképesztően motivált, nagyon feldobta a játékosokat, hogy a következő kör tétje már az éremesély lesz. Tudjuk, hogy ezért nagyon sokat kell tennünk, de úgy érzem, mentálisan olyan állapotban van most a társaság, amelyre alapozva legszebb álmainkat is valóra válthatjuk.”

Hozzászólások

 • 2009.10.08 15:12:03Krunpli

  Csak tartson ki a lendület... Azért szerintem tényleg ne feledjük el a nagy lelkesedés közben, hogy ezt a csapatot lelépte Honduras. Hogy miért, azt nem én ítélem meg, de akármennyire is emlegetjük a mentális erőt a csehek ellen, az előbb említett pofon miatt szerintem egyértelmű, hogy még nem felnőtt a csapat. Fejben legalábbis.

 • 2009.10.08 15:23:23bazsi86

  egervári megint nagyon szépen tud beszélni...
  csk mutasson is valamit.

  "A csapat kiutazása előtt azt kérdeztük Egervári Sándortól, hogy az U20-as válogatott az egy évvel idősebbek között"

  ezt magyarázza már meg valaki hogy mért lennének egy U20-as tornán az ellenfelek 21 évesek?
  vagy magyarázzák el hogyan kell értelmezni az idézett mondatot.

 • 2009.10.08 15:26:09Egy Kereskedő

  Harjá Magyarok!
  ... de jó ezt úgy mondani, hogy most értelme is van! Hihetetlen. Nem kéne inkább őket játszatni a "nagy" válogatott helyett?

 • 2009.10.08 15:34:44bioLarzen

  Egy Kereskedő,

  ha a nyolcadikos gyereked megnyeri az osztály matekversenyét, rögtön küldenéd a Mindent Vagy Semmitbe?

  Hát, köbö ezért.

  bio

  (UI: tudom, hogy már régóta nincs Mindent vagy semmit :))

 • 2009.10.08 15:40:45tb

  a keretes íráshoz:
  a brazilokat és az uruguayiakat is 4-2re vertük meg '54-ben, nem 4-1re

 • 2009.10.08 15:41:43Demetriosz

  Géza bácsi bedobhatott egy-két fröccsöt, mert Brazíliát és Uruguayt 4-2-re vertük annak idején.

 • 2009.10.08 16:05:40The AVE

  Persze, h nem felnőtt a csapat, a nevükben is benne van. Max. 20 éves srácok alkotják, akiknél nagy a formaingadozás. És nemcsak a magyaroknál.

 • 2009.10.08 16:09:15histar007

  A matekverseny stimmel, de ezek a srácok már majdnem felnőttek, jó pár külföldi válogatott van, ahol az ilyen korú srácok már rég a felnőttek között küzdenek, (CéRonaldo). Nálunk még ott vagyunk, hogy "jáccá fiam korosztályost, azt majd ellaposodsz mint a többi"
  Ha buta is lesz az olaszok ellen, akkor a srácok közül 5-6 ot lehetne Portugáliába vinni, a selejtezőre, hátha villantanak valamit. Van szabály ami tiltaná?

 • 2009.10.08 16:14:43pokesz70

  Arról tudna valaki információval szolgálni, hogy a menőbb csapatok mennyire tartalékosak? Gondolok itt arra, hogy valóban ezek a fiúk a korosztályuk legjobbjai pl. a spanyoloknál, vagy ezek azok, akik nem elég jók ahhoz, hogy a klubjaik ne engedjék el őket a tornára (mint nálunk Kádárt)? Hány 20 év alatti sztárról tudunk, akik nincsenek itt? Szerintem elég sokról...
  Nálunk Némón kívül mindenki vagy NB1-es csapatban játszik, vagy külföldön nem igazán alapember (legalábbis nem az első csapatnál).
  Csak azért kérdezem, mert a játék színvonala szerintem nagyon elmarad a "felnőtt" focitól, pedig 20 éveseknél már nem nagyon van értelme juniorokról meg ifikről beszélgetni a mai világban...

 • 2009.10.08 16:17:45Charro

  @histar007: Szabály nincs, de legalábbis elég méretes hülyeség lenne egy péntek esti U20-as negyeddöntő után szombat este bevetni őket a nagy válogatottban. Hozzászámolandó az utazás + a többiekkel való összeszokottság totális hiánya, stb.

 • 2009.10.08 16:20:03pokesz70

  Én ebből a csapatból csak Németh Krisztián esetében érzem, hogy lenne értelme a felnőttek közé engedni. Mindenki másnál sokkal jobb opciók vannak a felnőtt válogatottban (még Koman esetében is, pedíg ő tényleg jó, de középpályán nem férne be a felnőttek közé).
  Viszont Németh ki is lóg ebből a csapatból, nem igazán talál társakra, a Pool reserve-ben és az AEK-ben emiatt sokkal többet is tud kihozni magából.

 • 2009.10.08 16:27:36bazsi86

  a pénteki mecset is közvetíti az M2?

 • 2009.10.08 16:33:42übi

  A csapat zöme az NB1-ben sem játszik: ül a padon, vagy a fakóban "bizonyít". A Győrben például legutóbb, a Paks ellen 9(!!) külföldi kezdett, ide nem fér be Kiss, Dudás és Zámbó...

 • 2009.10.08 16:53:23ftxpmj

  Az okoskodók figyelmébe ajánlanám, hogy egy bizonyos Zidane 24-25 éves korára vált érett játékossá, de ugyanez igaz C. Ronaldóra is, aki 20 évesen az MU-ban padozott legtöbbször, Messi az egyedüli kivétel, de őt 12 évesen telenyomták hormonokkal, hogy egyáltalán 160 centire megnőjön, megnézhetjük majd 30 évesen....

 • 2009.10.08 17:12:36pokesz70

  Nem akartam okoskodni (sőt, információt kértem), de azért eléggé meglepne, ha mondjuk az olasz vagy a brazil nagyválogatottban 1-2 játékosnál többet adnának majd ezek a korosztályos válogatottak, míg nálunk sokan úgy kezelik ezeket a fiúkat, mint a jövő nagy magyar válogatottját.
  De tudod mit? Okoskodom egy kicsit:
  Rooney 17 évesen lőtte az első gólját a felnőtt angol válogatottban és Michael Owen is tiniként vágta az argentinoknak azt a csodaszépet (vébén!).
  Aguero 20 éves, az Atletico Madridban rúgja a gólokat, Benzema 21 évesen teszi ugyanezt a Realban. Bojan Krkic 18 évesen váltja időnként Messit. Pato sincs még 20 a Milanban. Fabregas 22 éves, 2003 óta játszik az Arsenalban.
  CRonaldo 18 évesen került a MU-hoz (12 millió fontért!), 19 évesen EB döntőt játszott, 23 évesen lett aranylabdás.

 • 2009.10.08 17:18:43chop

  Bazsi86: probald picit ertelmezni a leirtakat.
  A cikkiro arra gondolt, hogy az U19-esekhez kepest evvel idosebbeknel is megalljak a helyuket.

  Egyebkent, ha jol emlekszem, akkor EMU mellett te voltal a masik karogo a cseh meccs elott. Tovabbra is tartod, hogy balfasz nyomorek a magyar csapat? Gondolom igen, pedig a hibak beismerese nem vall gyengesegre, a tagadasa viszont annal inkabb.

 • 2009.10.08 17:22:10chop

  Hihetetlenek vagytok. Mi a feneert kell Messihez, Ronaldohoz, meg Zidane-hoz viszonyitani ezeket a sracokat?...

  Nem lenne eleg, ha ugyan nem lennenk vilagbajnokok, de legalabb minden vilagversenyen stabilan kinn lennenk, es ott helyettunk masok toltenek be a pofozo(tt)gep szerepet?

  Telhetetlenseg rulez, mi?..

 • 2009.10.08 17:27:39pokesz70

  chop:

  Félreértesz. Én nagyon szurkolok ezeknek a srácoknak és büszke vagyok rájuk, bármi is legyen a folytatás.
  De akkor is az a véleményem, hogy ennek a csapatnak a sikere semmilyen garanciát nem jelent arra nézve, hogy a jövőben felnőtt szinten versenyképesek lennénk. Szerintem ezt támasztja alá mindaz, amit korábban leírtam, ill. az is, hogy a 8 között milyen társaságban vagyunk (Costa Rica, Ghána, Dél-Korea, EAE)

 • 2009.10.08 17:32:15FeroxX

  tényleg a Szalai Ádámmal mi a helyzet? a Real Madrid Castilla-s ifis csoda gyerekünkkel ? őt a nagy válogatottba még nem rakták be, de itt sincs. vagy már elmúlt ő 20 ?

 • 2009.10.08 17:33:29pokesz70

  87-es születésű. Plusz szerintem a Castilla nem engedte volna el.

 • 2009.10.08 17:35:08pokesz70

  Én Némót betenném a kezdőbe a dánok ellen. Ha nem ütközik az U20-as döntővel :)

 • 2009.10.08 17:36:44FeroxX

  ja amúgy én sem értem, hogy miért Messihez, Fabregashoz, C.Ronaldohoz, Benzemahoz stb stb akarják itt egyesek hasonlítani a srácokat.. az előbbiek kivételesen tehetséges emberek akik valszeg statisztikailag is ritkán születnek. de egy válogatott, meg úgy általában minden focicsapat 11(!) emberből áll. :)

 • 2009.10.08 17:37:48FeroxX

  pl.. görögország egy "noname" csapattal nyert 2004-ben EB-t igaz, hogy hányadék játékkal, de ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem kell eyg csapatban mindenkinek őstehetségnek lennie, hogy nyerőképes legyen a csapat, najó 1-2 kivételes játékos nem árt, de az nálunk is meglehet később (szalay, németh) :)

 • 2009.10.08 17:38:56maszat12

  AZért lehetnek 21 évesek, mert 1989 január 1 a hatridő, tehát már lehetnek akik benne vannak a 21-ben.

 • 2009.10.08 17:43:49pokesz70

  Szerintem szebb jövővel kecsegtetne, ha az igazán ütős 20 éveseinket nem tudnánk az U20-as válogatottban játszatni, mert a) a felnőtt csapatban játszanak vagy b) fontos alkotóelemek jobb bajnokságok jobb csapataiban és emiatt nem engedik el őket. Én pl. a csehek helyett sokkal jobban aggódnék amiatt, hogy úgy estek ki velünk szemben, hogy igazából csak egy játékosuk nem lehetett ott (mert a Schalke nem engedte el) és nem voltak jobban nálunk. Ha jobb lefocizzuk a pályáról holnap az olaszokat (simán előfordulhat, ha jól jön ki a lépés), 2-3 év múlva még mindig ők fognak minket elverni 90%-ban a felnőttek szintjén.

 • 2009.10.08 18:26:08ixub

  Mondjuk abban van valami, hogy a legjobbak nincsenek itt, csak 3 ember a MU-ból

  http://www.manutd.com/default.sps?pagegid={FE60904B-C2A8-4E60-9B05-700DBBC29BBC}§ion=playerProfile&teamid=458&bioid=93371

  http://www.manutd.com/default.sps?pagegid={061AD8F0-B618-4CC3-838C-A9AEA6B5217A}&bioid=92888§ion=Get

  http://www.manutd.com/default.sps?pagegid={FE60904B-C2A8-4E60-9B05-700DBBC29BBC}§ion=playerProfile&teamid=458&bioid=93372

 • 2009.10.08 19:04:52pokesz70

  A brazilok és az olaszok közül mind otthon játszik

 • 2009.10.08 19:32:22dogger

  @Charro:

  ha jól tudom, az játszhat egy meccsen, akit neveznek, és a nevezés már lezárult (és akkor a péntek esti-szombat esti meccsről+utazás nem is beszéltünk)

 • 2009.10.08 22:07:07Megköszönöd az italt,hazamész, kivered

  Sajnos vagy nem sajnos egy VB/EB-n a hét meccsen mutatott játék csak másodlagos. Pl 1982, ahol az olaszok 3 döntetlennel, 2:2-vel jutottak tovább. Vagy a 2004-s görög csapat. Az ő meccseikre se emlékszünk igazán.
  De mindketten nyertek, mi meg pl 1954-ben az atom focinkkal "csak" ezüstöt nyertünk. De jó lenne...
  Szóval én teszek rá, hogy jutunk el, ha eljutunk a döntőbe és ott milyen szar bunker focival verjük a Brazilokat. Csak nyerjünk!

 • 2009.10.08 22:24:51chop

  pokesz70: oke, ertelek. Nemeth a keddi meccsen is bizonyitotta, hogy bar hatalmas tehetseg, fejben meg nincs a toppon, fejlodnie, ernie kell.

  Nagyvalogatotthoz meg plane. A korosztalyaban jo, de feljebb meg nem.

 • 2009.10.09 00:40:29mr.guargumi

  pokesz: Tudsz mondani legalább 3-4 olyan Olasz fiatal sztárt, akik most azért nincsenek itt, mert túl "értékesek"?:) De ugyanez áll egy seregnyi másik válogatottra is, kevés olyan alakulat van, amely akár csak egy negyed csapatnyi kulcsember nélkül játszana. Brazília, különösképpen a Brazil utánpótlás meg más dimenzió:)

 • 2009.10.09 05:33:13netsrot5

  nagy verést fogunk kapni az olaszoktól. (sajnos).....
  A Debrecen is.....( a nagy mellényt leveheti),...
  Ja és a a nagy válogatott is ki lesz tömve ..rendesen.
  Hiába ez a magyar kapitalista foci!

 • 2009.10.09 07:29:59mindegykivagyok

  netsrot5
  Elöbb minden meccset lekell jàtszani!
  Ha Te ilyen nagy penge vagy,ird mà be a mai
  lottoszàmokat is! Köszi!

 • 2009.10.09 07:48:58marsal

  Nem kell külföldi példákat keresni ahhoz, hogy ki milyen fiatalon vált már meghatározó játékossá csapatában. Anno nálunk is voltak már 18-20 éves játékosok meghatározó klasszisok klubjukban és a válogatottban is. Albert Flóri 18 évesen döntötte halomra a német védőket az 59-es magyar-NSZK 4-3-as meccsen. Bene 20 évesen lett gólkirály a a tokioi olimpián. 1974-75-ben a Fradi 5 18-19 éves játkékossal ( Nyilasi, Szabó, Magyar, Takács, Rab, Ebedli) menetelt a KEK döntőig.

 • 2009.10.09 08:42:12kalashnikov

  marsal azt vedd figyelembe, hogy az akkori hajtás, tempó kissebb volt mint a mai mérkőzéseken.
  Most végig kell futni mind a 90 percet.

 • 2009.10.09 08:45:14MUGEN

  Most komolyan szerintetek miben jobb a felnőtt válogatott az U20-nál? szerintem semmibben, max a rutinjuk töb, de azzal meg kitörölhetik...

 • 2009.10.09 09:02:37borsóci

  Nagyon szurkolok nekik, a fiataloké a jövô. Nekem is mindkét kisfiam utánpótlás focista, és remélem mire ôk nagyok lesznek a magyar foci felfejlôdik egy olyan szintre ahol már tényleg érdemes a fiatalokat motiválni, és lesz mit keresni a nemzetközi világversenyeken!!

 • 2009.10.09 09:05:40nabukadonozorX

  2009.10.08 17:36:44FeroxX

  Köszi, hogy leírtad a véleményemet a témában, így nem strapálom magam! :)

 • 2009.10.09 09:39:09hajrámagyarok

  A magyar utánpótlás abban különbözik a külfölditől, hogy ott keresnek egy "előnevelt" tehetséget, akinek 14 éves korában már 5 literes tüdeje van, és akkora szíve, mint egy mozdony, és "csinálnak neki 22 éves korára 7 literes tüdőt, és megpróbálják megtanítani focizni...
  Ez látszott is sajnos, már a cseh-magyaron is, ahol már a 60. percben a cseh szélsők labdával gyorsabban futottak, mint a mieink utánuk...
  Legalábbis a hazánkban futballozók.
  Idősebb korban ez az erőnléti különbség még nagyobb...
  Ezért volt a magyar-svéd felnőttcsata is egyenlőtlen. Hiába technikásabb, ha nem bírja szuflával, vagy nagyobb sebességen nem pontos a passz.

 • 2009.10.09 09:40:43hajrámagyarok

  Vagy a magyar-brazil, ahol 35-40 percig egyenrangú volt a két csapat, aztán elfogyott az oxigén...

 • 2009.10.09 09:52:45matteo111

  pokesz70: Azért a felsorolásból kihagytad Brazíliát, Németországot és Olaszországot, akik bizony felnőtt szinten (is) vezető foci nagyhatalmak. Ők is a 8 között vannak. :-) A csehek, akik meg nem szoktak túl rosszul szerepelni világversenyen, éppen hogy nem jutottak be. És miért? Mert kiszoptak ellenünk! :-))) Ami Némethet illeti, szimpatikusan nyilatkozott a 11-ese után és ha olyan lelkiállapotban van, amilyenben gondolom, hogy van, akkor lehet, hogy az olaszok ellen nagyot fog játszani. :-) Én nagyon szurkolok a srácoknak. Most per pill még azt is leszarom (na jó, nem), ha felnőttként eltűnnek majd. MOST sikeresek, MOST élmény nézni a játékukat, MOST lehet gyönyörködni a nagyobbnál nagyobb góljaikban. Ugyhogy légyszi hagyjatok még álmodni, legalább ameddig még versenyben vannak a fiúk! :-))

 • 2009.10.09 10:12:20greycup

  mr.guargumi:
  Santon, Ballotelli (Inter)
  Okaka (Roma), Paloschi (Parma), Poli (Samp), Macheda (Manchester U), Marilungo, Forestieri...

  megkockáztatom, néhány közülük akkor sem jött volna, ha elengedi a klubja, nekik ez már "rangon aluli"

  de állítólag a németeknék sem engedtek el vagy húsz játékost, tehát igen, a C csapatot látjuk

  de tökmindegy, előttünk egy nagy lehetőség, élni kell vele, hogy aztán felnőttkorra mi lesz a játékosokkal, majd kiderül később...

  a 84'es eb győztes csapatunkból is alig futott be valaki

 • 2009.10.09 10:14:32greycup

  az BL statisztika szerint a Debrecen játékosai nem futottak kevesebbet mennyiségileg, mint a lyoniak, mégis teljesen egyoldalú volt a meccs...

 • 2009.10.09 14:25:34nemsiker_s

  Az okoskodó kommentezőknek !

  Ezek a fiúk már eddig is sokat tettek ezen az U20-ason le a kalappal előttük. Leszarom, hogy Rooney mikor, és hogyan kezdte. Ezek a fiúk most és itt szerintem nagyot alkottak, függetlenül attól hogy hogyan folytatják.

  Egyébként én Rooneyt nagy favágónak tartom, attól függetlenül, vagy talán azzal együtt hogy jó játékos.

 • 2009.10.09 15:24:06fvipera

  egervári rutinos nyilatkozó, a hondurasi szopacsot a magyar játékosok fiatalságával magyarázta. ehhez képest kell érteni, hogy az u20-as tornán idősebbekkel mérkőzik. nagy dolog, ha a srácok vele is eredménmyesek lesznek, mert egervári a klasszikus, pofázós, vesztes magyar edző.

 • 2009.10.09 22:53:06periplaneta plumbum

  megyünk .]

Minden idők

Így lehet meccset nyerni becsúszással
75 méteres gól lett a szerelésből Olaszországban.

Shopline

Travelo utazási ajánlatok