Hőstörténetet írt a 3. számú Pool-kapus

2012. április 11., szerda 11:36

Halott fiának ajánlotta Brad Jones a Liverpool keddi, Blackburn elleni győzelmét. A klub harmadik számú kapusa kiállított társa helyett állt be, egyből tizenegyest fogott. Ez is kellett ahhoz, hogy a Liverpool tíz emberrel a 91. percben 3-2-re nyerjen.

Jones élete harmadik - és ebből első bajnoki - mérkőzését játszotta a Liverpoolban. Az ausztrál kapus eddig csak 2010 végén, egy Northampton Town elleni ligakupa-meccsen és egy Utrecht elleni Európa Liga-meccsen kapott szerepet, utóbbit gól nélkül hozta le. Hogy a Blackburn ellen védhetett, ahhoz a Liverpool szempontjából több szerencsétlen momentum kellett.

Alapesetben Pepe Reina véd, de őt a Newcastle-meccsen kiállították, eltiltását tölti. Dalglish ezért kényszerűségből Donit nevezte, de a brazilt a 25. percben már kiállították. Ekkor jött el Jones nagy lehetősége, és élt is vele. Yakubu jobb alsó sarok felé tartó tizenegyesét könnyedén fogta, így a Liverpool megőrizte kétgólos előnyét. Jones később elmondta, jól tudta, Yakubu, hogyan fogja ellőni. Korábban a Middlesbrough-ban együtt futballoztak, és sokszor gyakorolták a büntetőket edzés után.

A 36. percben Jones viszont tehetetlen volt, kijött az emberhátrány, Yakubu gond nélkül fejelt a kapuba egy beadást. Jonesnak később majdnem sikerült elrontania meseszerű bajnoki bemutatkozását. A 61. percben túl sokat várt egy hazaadott labda visszarúgásával, majd sikerült eltalálnia Yakubut is. A blackburnösről a kapuba is mehetett volna, de Jones sután még kiütötte, közben leterítve a csatárt. Egy sárga lappal megúszta, de a tizenegyest ezúttal nem tudta megfogni. Hogy igazi hős lehessen, ahhoz az is kellett, hogy a 91. percben Caroll gólt fejeljen és nyerjen a Liverpool.

Jonest a szurkolók nem feltétlenül képességei miatt tartják nagyra, hanem emberi tartása miatt. Az elmúlt másfél évben megjárta a poklot. Ötéves kisfiánál leukémiát diagnosztizáltak, Luca egy évig küzdött a betegséggel, majd novemberben elhunyt. „Nagyon nehéz 18 hónapom volt, elvesztettem a fiam. A teljesítményem neki szólt, és a természetesen azoknak szurkolóknak, akik végig mellettem álltak. A barátnőm egy fiút szült a héten, nagyon nagy hét ez."

Jones Premier League-bemutatkozása után az FA-kupában játszhat, szombaton a Wembleyben az elődöntőn az Everton ellen védhet. Cserekapusként Jones mögé szóba jöhet még Gulácsi Péter, a Liverpool a másodosztályú Hull Citynek kölcsönadott kapusa is, akit hivatalosan még nem kerestek meg. „Beszélgetés és várakozás van", mondta az Indexnek Kövesdi Viktor menedzser.

Minden idők

Elmondhatatlan, mire képes 50 ezer tomboló argentin szurkoló
Felemelő és félelmetes, ahogy a Boca Juniors stadionjában pokollá tették a River Plate életét.

Shopline

OnGo beszámolók