Cape Town, Green Point Stadium
2010.07.06. - Elődöntők
V: Ravszan Irmatov (uzb)
 
UruguayUruguay2 - 3HollandiaHollandia
Pereira M. (90+2'), Forlán (41') Robben (73'), Sneijder (70'), van Bronckhorst (18')
Muslera kapus Stekelenburg
Godín, Victorino, Cáceres, Pereira M. hátvéd Boulahrouz , van Bronckhorst, Mathijsen , Heitinga
Gargano, Arévalo, Pérez, Pereira Á.  (Abreu 78') középpályás van Bommel , Sneijder , de Zeeuw   (van der Vaart 46')
Forlán  (Fernández S. 84'), Cavani csatár Robben  (Elia  89'), van Persie, Kuyt
Washington Tabárez vezetőedző Bert van Marwijk
2010.07.06. 20:30:00
 
Uruguay - Hollandia
2–3
(1-1)
Pereira M. (90+2'), Forlán (41')   Robben (73'), Sneijder (70'), van Bronckhorst (18')
Fernández S., Abreu, Muslera, Godín, Victorino, Cáceres, Pereira M., Gargano, Arévalo, Pérez, Pereira Á. (Abreu 78'), Forlán (Fernández S. 84'), Cavani   van der Vaart, Elia, Stekelenburg, Boulahrouz, van Bronckhorst, Mathijsen, Heitinga, van Bommel, Sneijder, de Zeeuw, Robben (Elia 89'), van Persie, Kuyt
Kispad: Fucile, González I., Lodeiro, Lugano, Scotti, Suárez, Fernández Á., Eguren, Silva M., Castillo   Kispad: Boschker, de Jong, Braafheid, Babel, Afellay, Vorm, van der Wiel, Schaars, Ooijer, Huntelaar
1. félidő
 
1'
Uruguay kezdte a meccset.
 
1'
A brazilok ellen is sokat rugdalózó Van Bommel mindjárt az első percben felrúgott egy uruguayit.
 
1'
Sokan a másik elődöntőt tartják a nagyobb meccsnek, pedig ma itt Fokvárosban találkozik a két csapat, amely még nem veszített egyetlen meccset sem a 2010-es vébén.
 
3'
Mindjárt az első bírói tévedés. Pereira iramodott meg a bal szélen, de beintettek egy nem létező lest.
 
4'
Robben cselezett jól a szokásos helyén, a beívelésbe Muslera csak beleérni tudott, Kuyt azonban fölé lőtte az elé pattanó labdát. A meccs első helyzete volt.
000T TRDV790988
 
4'
Jó meccsnek kell lennie, a vébék történetében még soha nem végződött elődöntő 0:0-ra. Ráadásul az uruguayiak eddigi három vébé-elődöntőjén összesen 17 gól született.
 
7'
Pereira a félpályától ívelt kapura, Stekelenburgot nem lepte meg, és egyébként is fölé ment.
 
7'
Az uruguayiak nagy hiányzója Luis Suárez, aki - ahogy azt mindenki tudja - a Ghána elleni negyedöntőben az utolsó pillanatban kézzel ütött ki egy labdát a gólvonalról. Ezért ugyan piros lap és egy meccses eltiltás járt, mivel azonban Asamoah Gyan kihagyta az afrikaiak tizenegyesét, Suárez gyakorlatilag megmentette Uruguayt a kieséstől. A hollandok legfontosabb hiányzója a sárga lapok miatt eltiltott De Jong.
 
9'
Nem estek egymásnak a csapatok. A hollandok gurigáznak, az uruguayiak pedig már az ellenfél térfelén letámadnak.
 
9'
Az uruguayiaknál újonc a Barcelona egykori, a Juventus jelenlegi hátvédje, Martin Cáceres. A hollandoknál az a Boulahrouz került be a kezdőbe, aki négy éve az emlékezetesen véres Portugália elleni meccsen elkezdte a balhét.
 
10'
Robben nem érte el jól Kuyt jobboldali beívelését, a felpattanó labdát Muslera húzta le gond nélkül.
000T TRDV791016
 
11'
Vébédöntőben Hollandia a legutóbb 1978-ban, Uruguay 1950-ben szerepelt. Elődöntőt az előbbiek utuljára 1998-ban, az utóbbiak 1970-ben.
 
12'
Forlán először kapott jó labdát, és sikerült is a középpályán lefordulnia védőjéről, de passzát elcsípték a hollandok.
 
13'
A tizenhatosnál Sneijder elé pattant a labda, ügyesen megcsnálta a lövőcselt, de lövése éppen Van Persieben akadt el. Veszélyes lehetett volna.
 
15'
Hollandia és Uruguay eddig egyszer találkozott egymással vébén. 1974-ben, amikor Cruyffék a csoportkörben Johnny Rep két góljával 2:0-ra verték a dél amerikaiakat. Abban az uruguayi csapatban kezdő volt Diego apja, Pablo Forlán is.
 
17'
Van Persie szerzett meg ügyesen és erőszakosan egy labdát, aztán az uruguayi tizenhazoson belül belebonyolódott saját feleseleges cseleibe.
(0–1) van Bronckhorst Gól
18'
000T TRDV791102
 
20'
105. válogatott meccsén elképesztően nagy gólt lőtt a veterán csapatkapitány. Legalább 25 méterről, balról lőtte ki tükéletesen Muslera bal felső sarkát. Az uruguayi kapus nyújtózkodott, de ez az a fajta tökéletes lövés volt, amivel a világ legjobb kapusa sem tudott volna mit kezdeni.
Pereira M. Sárga lap
22'
Jogos, hátulról rúgta fel Robbent.
 
Gól: Uruguay - Hollandia 0-1
 
23'
Nagy kérdés, hogy mihez kezd most Uruguay. Támadniuk kell és gólt rúgniuk, de Luis Suárez hiányában Forlán egyedül kevés lehet a holland védelem ellen. Ráadásul Sneijdert és Robbent kontrázni hagyni mindig életveszélyes.
 
23'
A két csapat története során eddig négyszer találkozott, és az említett 1974-es meccset leszámítva mindig az uruguayiak nyertek.
 
26'
A gól előtt sem volt egy különösebben pörgős meccs, azóta meg még kevésbé. A hollandok kivárhatnak, az uruguayiak pedig úgy tűnik, ennél többre ma nem képesek.
 
26'
Az uruguayi csapat eddig mind az öt meccsén 50 százaléknál kisebb arányban birtokolta a labdát, úgyhogy nem meglepő, hogy eddig a hollandoknák 63 százalékban van a labda. Ezen muszáj lenne változtatnia az uruguayiaknak, mert így lehetetlen megfordítani egy meccset.
 
27'
Mathijsen gyünyörű becsúszással takarította el a megiramodni készülő Cavani elől a labdát.
 
28'
Uruguayi szöglet után Cáceres a tizenhatos vonalánál próbált meg ollózni, de a labda helyett De Zeeuw fejét rúgta fejbe teljes erőből, aki ráadásul még csúnyán a hátára is esett.
 
29'
Volt egy kis kakaskodás a tényleg csúnya eset után, de hát Cáceresre nehéz lenne ráfogni, hogy ezt direkt csinálta.
000T TRDV791203
 
30'
A visszajátszásból most derült ki, hogy a holland gól előtt Van Bommel olyan csúnyán talpalt le egy uruguayit a sípcsontja tájékán, hogy azért pirosat is lehetett volna adni. Ez már a sokadik meccs a vébén, amelyen Van Bommelé az alattomos hentes szerepe.
Sneijder Sárga lap
31'
Még az előző eset után kezdte el feleslegesen lökdösni Cácerest.
 
32'
Cáceres az utolsó pillanatban tisztázott az uruguayi tizenhatoson belül magát kicsit hosszan szöktető Robben elől.
 
33'
Cavani esik el a holland tizenhatoson belül, de az üzbég bíró nem fúj semmit. Van Bronckhorst kicsit pedig odatette a karját, bár tizenegyes talán inkább nem volt. Utána újabb kakaskodás.
 
33'
Hollandia az utóbbi 3 meccsét itt a vébén egyaránt 2:1-re nyerte. Még soha nem fordult elő világbajnokságon, hogy egy csapat négyszer egymás után ugyanúgy végződő meccset játszon.
 
34'
Ébredezni látszanak az uruguayiak, de ez inkább csak a küzdelmükön látszik, helyzet közelébe sem sikerült még kerülniük. És most valamivel többet van náluk a labda is.
000T TRDV791219
 
36'
Cavani a tizenhatoson belül egészen az alapvonalig jutott egy buta holland labdavesztés után. A hollandok nagy szerencséje, hogy egyik középen érkező uruguayi elé sem tudott passzolni.
 
36'
A. Pereira lőtt messziről egy gyengét. Ettől függetlenül egyértelmű, hogy felébredt Uruguay.
 
39'
Forlán fejel fölé szorított helyzetből egy jobboldali beadást.
 
39'
Ha ma a hollandok nyernek, a hatodik győzelmüket szerzik meg egyetlen világbajnokságon. Ennyit még Cruyffék sem tudtak, igaz, akkor kevesebb mérkőzés is volt még a vébéken.
 
41'
Hagyják Uruguayt játszani a hollandok. Még nincsenek a kapuhoz szögezve, de ez veszélyes lehet.
(1–1) Forlán Gól
41'
000T TRDV791303
 
42'
Ez sem sokkal csúnyább, mint Van Bronckhorsté. A hollandok érthetetlen módon hagyják lőni Forlánt 23-ról, Heitinga elhúzza a fejét a labda elől, ami megzavarja Stekelenburgot, aki csak beleérni tud a feje fölött érkező labdába.
 
43'
Megérdemelték a hollandok, akik a góljuk után nagyon passzívak lettek.
 
Gól: Uruguay - Hollandia 1-1
 
44'
Veszélyes szabadrúgás Uruguaynak, 25-ről, de kicsit jobbról.
 
44'
Forlán Stekelenburg ölébe lőtte.
 
45'
Cruyff és Gullit után Van Bronckhorst a harmadik holland csapatkapitány, aki vébén gólt szerez. És Koeman 1990-es gólja óta az első holland védő. Ráadásul 35 évesen és 151 naposan a valaha volt legöregebb holland gólszerző a világbajnokságok történetében.
 
45+1'
Két perc az első félidő ráadása.
 
45+2'
Sneijder adott be szép labdát az ötösig, ahol Kuyt vetődve fejelte mellé a labdát. Lest jelzett a partjelző, pedig messze nem volt az.
 
45+3'
Robben éppen kiugrik a jobb szélen egy labdával, amikor az üzbég bíró lefújja az első félidőt.
000T TRDV791397
1. félidő (szünet)
 
Nem indult jól a meccs, aztán a félidő végére izgalmas lett. A hollandok a góljuk után talán elhitték, hogy itt már félgőzzel is nyerhetnek, aztán Forlán gyorsan rábresztette őket, hogy dehogy. Kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a második félidőre.
2. félidő
 
46'
Elkezdődött a második félidő.
de Zeeuw -van der Vaart csere
46'
 
47'
Talán először intenek be jól egy lest a partjelzők. Van Bronckhorst a vétkes.
 
48'
Diego Forlán az első játékos Lothar Matthaus 1990-es teljesítménye óta, aki egy vébén három gólt is lő a tizenhatoson kívülről.
 
49'
Gargano küzdött nagyot a labdáért a középpályán két hollanddal szemben.
 
52'
Hatalmas holland védelmi hiba. Boulahrouz gyengén gurítja haza, Stekelenburgnaak ki kell rohannia, de nem tudja rendesen elrúgni Gargano elől a labdát, csak annyira beleérni, hogy az uruguayi ne tudja egyből kapura emelni. Végül mégis sikerül, de a gyenge próbálkozást Van Bronckhorst könnyedén fejelte ki.
000T TRDV791544
 
53'
Robben fűzte át magát másfél uruguayi védőn, de Cáceres végül szögletre hárított.
 
54'
1978 óta nincs ilyen öreg kezdőcsapata Hollandiának, a ma pályára lépők átlagéletkora 28 év és 342 nap.
 
55'
Ez a félidő sokkal kiegyenlítettebben indul, mint az első. Az uruguayi egyenlítés nyilván óvatosabbá tette a hollandokat.
 
56'
A holland térfél közepén szereznek labdát az uruguayiak, de csak egy szögletet bírnak kiharcolni.
 
57'
Stekelenburg kiöklözi.
 
58'
Kuyt a jobbszélen kegyetlenül becsap egy uruguayit, de beadását kifejelik.
 
58'
1966 óta most először fordul elő, hogy az elődöntő mind a négy szereplője csoportgyőztes csapat legyen.
000T TRDV791568
 
59'
Most Robben csinál bohócot Cáceresből, de Arevalo szögletre tisztáz. Ügyesek a holland támadók, viszont az uruguayiak nagyon higagdtan védekeznek, és mindig van, aki javítsa az esetleges hibát.
 
60'
Van der Vaart lendítette lövésre a lábát az uruguayi kaputól 24 méterre, de Gargano gyönyörűen elszedte előle a labdát.
 
61'
Többet van most a labda az uruguayiaknál, jobban is passzolgatnak egymásnak. A hollandok, ahogy a vébén eddig mindig, ma is csatáraik egyéni képességeiben bíznak.
 
63'
Van Persie beívelését Sneijder kapásból próbálja rálőni, de nagyon rosszul találta el a labdát.
 
63'
Vagy másfél percig volt a labda az uruguayi tizenhatos peremén, míg sikerült szögletre pöckölni.
 
64'
Dirk Kuyt sorrendben a 34. válogatott meccsét játssza megszakítás nélkül. Ennél többre a holland válogatottban csak Edwin van der Sar (38) és Roel Viersma (35) volt képes. Ez utóbbi még 1954 és 1959 között.
000T TRDV791616
 
66'
Van Bommel ismét megússza a sárgát. Most Cáceres talpába rúgott bele. Veszélyes szabadrúgás Uruguaynak, bal oldalról, 25 méterről.
 
67'
Stekelenburg öklözi ki Forlán jobb alsó sarokra tartó lövését.
 
69'
Van Persie vett le egy labdát a tizenhatoson belül, nagyon okosan passzolt Van der Vaart elé, de Muslera kiütötte a lövését. A lepattanó Robben elé került, de ő már nem találta el a kaput.
 
70'
Cáceresnek balhátvédként a meccs elején komoly gondjai voltak Robbennel, de most már több párharcot is meg tudott nyerni.
(1–2) Sneijder Gól
70'
000T TRDV791693
 
72'
Sneijder a tizenhatosról ereszt meg egy lövést. A labda több uruguayi védő és a talán lesen álló Van Persie lábát is kikerüli, és centire pontosan vágódik a bal alsó sarokba. Szabályos gól volt, még ha Van Persie lesen is volt.
 
72'
Ez volt Sneijder ötödik gólja, ezzel behozta David Villát a gólkirályi címért folytatott versenyben.
 
Gól: Uruguay - Hollandia 1-2
 
73'
Uruguay még egyet sem cserélt, most minden bizonnyal fognak.
(1–3) Robben Gól
73'
000T TRDV791722
 
74'
Kuyt baloldali beadását a hátrafelé mozgó, de eléggé egyedül hagyott Robben védhetetlenül fejelte Muslera kapujának jobb felébe.
 
75'
Most már nagyon-nagyon nehéz dolga van Uruguaynak.
 
Gól: Uruguay - Hollandia 1-3
 
77'
Még semmit nem tudtak reagálni az uruguayiak.
 
78'
Robben ugratta ki Van Persie-t, de a holland egyértelműen lesen volt.
Pereira Á.-Abreu csere
78'
Jön a ghánaiak ellen a döntő tizenegyest berúgó Abreu.
Boulahrouz Sárga lap
79'
 
81'
A hollandok most már csak ölik a meccset, eddig teljes sikerrel.
 
82'
Nagyon szépen játszott össze Sneijder és Robben, az uruguayiak nagy szerencséje volt, hogy az utóbbi végül lyukat rúgott.
 
83'
Ötlete sincs Uruguaynak, már az is meglepetés lenne, ha egyetlen gólt sikerülne találniuk a maradék néhány percben.
 
84'
Nagyon nyugodtan passzolgatnak most a középpályán a hollandok.
Forlán-Fernández S. csere
84'
 
86'
A harmadik gól teljesen elkedvetlenítette az uruguayiakat. A másodikig jól játszottak, és talán lett is volna energiájuk reagálni, de a harmadik után már elfogyott a tudomány és a lelkesedés.
000T TRDV791809
 
87'
Robben egy gyönyörő holland kontra után egyedül vihette kapura a labdát, de gyenge emelési kísérletét Muslera simán fogta.
 
88'
Van der Vaart lőtt messziről Muslerába.
 
89'
Uruguayi szöglet után Kuyt vágja ki a holland tizenhatoson belül pattogó labdát.
Robben-Elia csere
89'
 
90+1'
Van Bommel brutálisan tarolja le egy uruguayi kontra közben Fernandezt. A hollandot már a huszadik percben ki lehetett volna állítani.
 
90+1'
Három perc a hosszabbítás.
(2–3) Pereira M. Gól
90+2'
000T TRDV791894
 
90+3'
Ügyesen lepasszolnak egy szabadrúgást az uruguayiak, Pereira a tizenhatosnál cselez egyet és szépen becsavarja a holland kapu bal alsó felébe. Szép gól volt, de elaludtak a hollandok.
 
90+3'
Fél perce van Uruguaynak csodát tenni.
 
Gól: Uruguay - Hollandia 2-3
van Bommel Sárga lap
90+4'
Szövegelésért. Nagyon kijárt már.

Kommentek

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

I. félidő

II. félidő

A végjáték
Negyeddöntők
NED - BRA 1-2 07.02., 16:00
URU - GHA 1-1 07.02., 20:30
ARG - GER 0-4 07.03., 16:00
PAR - ESP 0-1 07.03., 20:30
Elődöntők
URU - NED 2-3 07.06., 20:30
GER - ESP 0-1 07.07., 20:30
3. helyért
URU - GER 2-3 07.10., 20:30
Döntő
NED - ESP 0-1 07.11., 20:30
Hollandia meccsei
HollandiaSpanyolo. 0-1 07.11., 20:30
UruguayHollandia 2-3 07.06., 20:30
HollandiaBrazília 1-2 07.02., 16:00
HollandiaSzlovákia 2-1 06.28., 16:00
KamerunHollandia 1-2 06.24., 20:30
HollandiaJapán 1-0 06.19., 13:30
HollandiaDánia 1-1 06.14., 13:30
Uruguay meccsei
UruguayNémeto. 2-3 07.10., 20:30
UruguayHollandia 2-3 07.06., 20:30
UruguayGhána 1-1 07.02., 20:30
UruguayKoreai K. 2-1 06.26., 16:00
MexikóUruguay 0-1 06.22., 16:00
Dél-AfrikaUruguay 0-3 06.16., 20:30
UruguayFranciao. 0-0 06.11., 20:30
A B C D E F G H
    M Gy D V Lg Kg P
1. Hollandia 3 3 0 0 5 1 9
2. Japán 3 2 0 1 4 2 6
3. Dánia 3 1 0 2 3 6 3
4. Kamerun 3 0 0 3 2 5 0
A B C D E F G H
    M Gy D V Lg Kg P
1. Uruguay 3 2 1 0 4 0 7
2. Mexikó 3 1 1 1 3 2 4
3. Dél-Afrika 3 1 1 1 3 5 4
4. Franciao. 3 0 1 2 1 4 1