2008.06.07. - A csoport, Csoportmérkőzés
Svájc0 - 1Csehország
Benaglio (1) - Müller (20), Senderos (4), Magnin (3), Lichtsteiner (5) - Fernandes (15), Behrami (19), Inler (8), Barnetta (16) - Frei (9), Streller (11) P. Čech (1) - Ujfaluši (21), Rozehnal (22), Grygera (2), Jankulovski (6) - Polák (3), Plašil (20), Galásek (4), Jarolím (14) - Sionko (7), Koller (9)

Frei többet lőtt, mint az egész cseh csapat

A svájciak kezdtek aktívabban, főképp a jobb oldalon vezettek veszélyes akciókat. A csehek hamar felvették a meccs ritmusát, de különösebb veszélyt nem jelentettek a kapura. Az első negyedóra végén Behraminak és Inlernek volt veszélyes lövése, Frei érdeme volt az első igazi gólhelyzet, de Cech bátor kivetődéssel hárított.

Az első félidő első felében többnyire a két tizenhatos között zajlott a csata. Az egyik oldalon Koller, a másikon Streller volt észrevehetetlen. A küzdelemre panaszunk nem lehetett, de nagyon kevés volt a játék, összesen hat kapu irányába tartó lövést lehetett feljegyezni.

Frei volt az egyetlen üde színfolt az első félidőben, többet lőtt kapura, mint az egész cseh csapat, ráadásul kétszer a kaput is eltalálta. Egyik próbálkozása után Strellert állították meg nagy helyzetben, lesen. Sajnálatos sérülés jelentette a játékrész legfontosabb eseményét. Frei iramodott meg, Grygera keresztezett, és olyan szerencsétlenül ütköztek, hogy a svájciak legnagyobb reménysége megsérült. Saját lábán hagyta el a játékteret, de sírva, és könnyen elképzelhető, hogy a Dortmund csatára számára véget ért az Európa-bajnokság. A szüntetet követően Hakan Yakin állt be a helyére.

17

45 perc alatt újfent bebizonyosodott, hogy a csehek középpályáján nincs játékos, aki fazont adna a játéknak, az egyszemélyes csatársor, Koller elveszett a svájci védők sűrűjében. A svájciak mentek előre, különösebb ötlet nélkül, de legalább Frei veszélyes volt.

A második játékrész két gyors svájci helyzettel kezdődött, Yakin beállásával gyorsabb lett a svájci középpálya. A 60. percben jött az első igazi cseh lehetőség, Jankulovski beadásáról mindenki lemaradt, a labda akadálytalanul hagyta el a játékteret. Az első sárga lapot a svájciak kapták, pedig feleannyit szabálytalankodtak addig, mint a csehek. A hazaiak remekül támadtak le, nem engedték kihozni a labdát a cseheknek a saját térfelükről.

Mégis a csehek lőtték az idei Eb első gólját. Galasek kapu elé visszatett labdájára a leshatáron kilépő Sverkos mozdult a leggyorsabban, a cseh bajnokság gólkirálya jobb külsővel a kapu jobb oldalába lőtt.

Őrült rohanásba kezdett Svájc. Akadtak lehetőségeik, 10 perccel a vége előtt tizenegyesgyanús szituációt intett tovább az olasz játékvezető, Barnetta lövését Cech védte bravúrral, a kipattanót Vonlanthen bombázta a kapufára. Óriási tűzijáték volt.

Hiába igyekezett mindet megtenni Svájc az egyenlítésért, a végén szerencséje sem volt. A nyitó mérkőzésen Csehország nyert, Svájcnak roppant nehéz dolga lesz a folytatásban, ráadásul elképzelhető, hogy egyik legjobb emberük nélkül. A második félidőben a svájciak többet tettek a győzelemért, de minden hiába volt.

Jakob Kuhn

Nem érdemeltünk vereséget, játékosaim emelt fővel jöhettek le a pályáról. Négy évvel ezelőtt Portugália is vereséggel kezdett, aztán mégis eljutott a döntőig, számunkra sincs még semmi veszve. Alexander Frei keresztszalagjai megsérültek, többet vasárnap fogunk tudni, a törökök ellen még biztosan nem játszhat.

Karel Brückner

Szerencsés győzelmet arattunk, biztonságosan akartunk játszani, ellenfelünk azonban beszorított minket. Legközelebb támadóbb felfogásban kell futballoznunk, mert nem lesz mindig ekkora szerencsénk. Nagyon jól játszó svájci csapatot győztünk le.

A csoport
    M Gy D V Lg Kg P
1. Portugália 3 2 0 1 5 3 6
2. Törökország 3 2 0 1 5 5 6
3. Csehország 3 1 0 2 4 6 3
4. Svájc 3 1 0 2 3 3 3

Belépés a játékba

Bookline

OnGo beszámolók