2008.06.17. - C csoport, Csoportmérkőzés
V: Lubos Michel (svk)
Franciaország0 - 2Olaszország
Coupet (23) - Gallas (5), Evra (13), Clerc (14), Abidal (3) - Toulalan (20), Makelele (6), Ribéry (22) - Henry (12), Benzema (9), Govou (10) Buffon (1) - Zambrotta (19), Panucci (2), Chiellini (4), Grosso (3) - Pirlo (21), Perrotta (20), De Rossi (10), Gattuso (8) - Toni (9), Cassano (18)

A világbajnok a legjobb nyolc között

Domenech sokkal támadóbb francia válogatottat nem nagyon tudott volna pályára küldeni, a két szélen Ribéry és Govou előtt Henry és Benzema kapott szerepet. Donadoni ezúttal Cassanót nevezte Toni ékpárjának, mögéjük egy masszív, négy emberből álló fedezetsort vont.

Nagy iramban kezdtek a csapatok, a franciák két szögletet is rúgtak az első percekben, majd az olaszok hagytak ki ordító ziccert Toni révén, aki ahelyett, hogy Abidal hibája után begyalogolt volna a kapuba, csúnyán ellőtte tizenhatról. Később Panucci fejesét vágták ki a gólvonalról a védők.

A megsérült Ribéryt Nasri váltotta, ez nehéz helyzetbe hozta a franciákat, akiknek a pörgős, gyorsan felépített támadások után lendületüket is szegte a szélső elveszítése, így az olaszok fokozatosan átvették a játék irányítását.

Franciaország-Olaszország 0-2

Pirlo sokadik remek passzát levette Toni, már csak Coupet-vel állt szemben, amikor Abidal hátulról akasztotta. A hátvédet Michel kiállította, Pirlo pedig kegyetlenül bevágta a büntetőt. Az olaszok a vezetés után sem álltak le, aktív jobbszélüknek köszönhetően sorra vezették a veszélyes támadásokat a megzavarodott franciák kapujára.

A félidő végéhez közeledve már az olaszok sem erőltették mindenáron, hogy a kapujukhoz szegezzék a franciákat, ellenfelük meg Domenech újabb furcsa döntésének (Nasri 14 perc után átadta helyét Boumsongnak) köszönhetően csak esetleges támadásokra volt képes, felépített akciójuk szinte egyáltalán nem akadt.

A második félidő elején lényegesen támadóbb felfogású francia csapat jött ki, amit előbb egy remek Benzema-kapáslövés, majd Henry két kísérlete jelzett. Donadoni ismét érthetetlenül cserélt, a kiszálló Pirlo nélkül az emberhátrányban játszó franciák beszorították a világbajnokot.

Ennek ellenére egy sorfalon megpattanó szabadrúgásból növelni tudta előnyét Olaszország (De Rossi 30-ról rábombázott labdája legalább három méterrel mellé ment volna), ezzel fél órával a vége előtt kiderült, hogy Franciaország sorsa megpecsételődött, így az olaszoknak már csak a hollandok győzelmét kellett kiszurkolniuk a továbbjutáshoz.

Az egyre fáradó franciákban Benzema tartotta a lelket, de végül a szépítés sem jött össze. Az olaszok magabiztos előnyük tudatában még megnyomták a meccs végét, de újabb gólt már nekik sem sikerült szerezniük. Olaszország jutott a legjobb nyolc közé, ahol Spanyolországgal találkozik.

Az érdekesnek ígérkező utolsó forduló végül csak percekig volt izgalmas, hiszen Ribéry sérülését Abidal kiállítása és a büntető követte. Franciaországnak jelenleg talán legerősebb felállásában is sok lenne az olasz válogatott, emberhátrányban, szellemi vezére nélkül pedig szemernyi esélye sem volt.

Raymond Domenech

Ennek a csapatnak van jövője. Büszke vagyok a játékosaimra. Ebben a gárdában komoly lehetőségek vannak, olyan futballisták alkották a keretet, akik szép jövő előtt állnak.

Roberto Donadoni

Végig hittem a továbbjutásban, tudtam, hogy csapatom képes lesz bekerülni a negyeddöntőbe. A mai mérkőzésen egységesebbek voltunk a franciáknál és több helyzetet is dolgoztunk ki, ezért a továbbjutásunk megérdemelt. Luca Toni jól játszott, de tőle gólokat várok. A spanyolok elleni negyeddöntőben nagyon nehéz dolgunk lesz, mostantól egyre nehezebb meccsek következnek, de hiszek abban, hogy mi is egyre jobbak leszünk és bejutunk az elődöntőbe.

C csoport
    M Gy D V Lg Kg P
1. Hollandia 3 3 0 0 9 1 9
2. Olaszország 3 1 1 1 3 4 4
3. Románia 3 0 2 1 1 3 2
4. Franciaország 3 0 1 2 1 6 1

Belépés a játékba

Bookline

Travelo utazási ajánlatok