2008.06.11. - A csoport, Csoportmérkőzés
Csehország1 - 3Portugália
P. Čech (1) - Ujfaluši (21), Rozehnal (22), Grygera (2), Jankulovski (6) - Polák (3), Plašil (20), Galásek (4), Matějovský (17) - Sionko (7), Baroš (15) Ricardo (1) - Carvalho (16), Ferreira (2), Bosingwa (4), Pepe (15) - Moutinho (10), Petit (8), Deco (20), Sabrosa (11) - Gomes (21), C. Ronaldo (7)

Cristiano Ronaldo önzetlen és zseniális

Magabiztosan kezdtek a portugálok, de a csehek sem álltak be. Az első lövési kísérlet Sionkóé volt, ez lepattant a törökök ellen remeklő Pepéről.

A 2004-es döntős nagyszerű támadósora aztán már az első tíz percben összehozta a vezetést. C. Ronaldo indította Nuno Gomest, aki sarokkal nagyszerűen adott vissza előbbinek. A manchesteri lőtt, ezt hárította Petr Cech, a kipattanót a védők között, Jankulovski mellett tette a hálóba Deco.

Csehország-Portugália 1-3

A gól után úgy tűnt, megélénkültek a csehek. És valóban, tíz perc sem kellett, és az addig is agilis Sionko előbb befűzte Pepét, majd az egyenlítést is megszerezte fejjel. Plasil szöglete után Ricardo kapus előbb kitáncolt, majd vissza, a védők közül mindenki lemaradt mindenkiről, és Sionko összegörnyedve fejelt a kapuba. Úgy tűnt, a portugál védelmet sikerült hirtelen összezavarniuk a cseheknek.

Kellett egy kis idő a portugáloknak, hogy összekapják magukat, és ez sikerült is. A félidő felénél Deco és C. Ronaldo is tesztelte Cechet. A másik oldalon nem volt ilyen megbízható a kapus: Ricardo másodszor futott a labda alá szöglet után.

Az utolsó negyedóra kezdetére kicsit leült a játék, viszont faragták egymást rendesen a csapatok. A hajrára két C. Ronaldo-lövés maradt, de egy világklasszis kapus az Eb-n is világklasszis.

A szünet után a csehek kezdtek élénkebben, majd jöttek a portugál helyzetek. Rozenhal egy támadáson belül hibázott és mentett nagy helyzetben Nuno Gomes elől. A portugál fölény maradt, de úgy tűnt, a cseh kontrák okozhatnak még veszélyt. Ekkor megint a két világklasszis villant: Deco passzolt Ronaldónak, aki kapásból, jobbal megszerezte az újabb vezetést.

A csehek helyzete hátrányban sem volt reménytelen, joggal bízhattak Ricardo kapus sorozatos bizonytalankodásaiban. Mindegy volt neki, szöglet vagy beadás, egyaránt impotensen reagált.

A hajrában megint a csehek voltak dinamikusabbak, azonban a cserék nem mindegyike tudott lendíteni a játékukon. Vlcek lendülete egyértelműen dobott a támadásokon - beadásából Sionko kis híján egyenlített -, Koller viszont elsősorban az ellenfelek faragásával tűnt fel.

A portugál világklasszisok a végére még összehoztak egy gólt, ha már ott voltak. Deco gyors szabadrúgásával a kilépő Ronaldo nem vesződött, inkább Quaresmának passzolt, aki beállította a végeredményt.

Portugália megint esélyeshez illően játszott, a csehek meg a nézhetetlen Eb-nyitómeccs után bizonyították, tudnak ők is futballozni. Ronaldóék gyakorlatilag negyeddöntősök, Baroséknak még küzdeniük kell ezért.

Karel Brückner

Szinte semmi sem valósult meg az elképzeléseinkből. A portugálok megérdemelten nyertek. A továbbjutás azonban a mi kezünkben van, ha az utolsó fordulóban nyerünk a törökök ellen, akkor bejutunk a negyeddöntőbe.

Luiz Felipe Scolari

Elégedett vagyok a csapat hozzállásával és teljesítményével. Küzdenünk kellett, de jól játszottunk. Megfelelően sikerült a felkészülésünk és ez látszik az eredményeinken.

A csoport
    M Gy D V Lg Kg P
1. Portugália 3 2 0 1 5 3 6
2. Törökország 3 2 0 1 5 5 6
3. Csehország 3 1 0 2 4 6 3
4. Svájc 3 1 0 2 3 3 3

Belépés a játékba

Bookline

Travelo utazási ajánlatok