2008.06.12. - B csoport, Csoportmérkőzés
V: Howard Webb (eng)
Ausztria1 - 1Lengyelország
Macho (21) - Stranzl (3), Prödl (15), Pogatetz (4) - Korkmaz (11), Leitgeb (8), Garics (14), Ivanschitz (10), Aufhauser (6) - Harnik (20), Linz (9) Boruc (1) - Wasilewski (13), Jop (2), Żewłakow (14), Dudka (5), Bąk (6) - Smolarek (7), Guerreiro (20), Lewandowski (18), Krzynówek (8) - Saganowski (11)

Lengyel lesgól, osztrák kamutizenegyes

Az első szerelést az osztrák csapat jobbhátvédje, Garics mutatta be, az első néhány perc is az osztrákoké volt, a lengyelek át sem jöttek a félpályán. Az első kapura lövésre a 10. percig kellett várni, Ivanschitz jó 30 méterről, szabadrúgásból tesztelte Borucot.

A 12. percben a lengyel védelem jobb oldala hozta össze az első igazi helyzetet, Harnik egyedül vezette a kapusra a labdát, Boruc szögletre tisztázott. A 14. percben Boruc megint óriásit védett, Harnik hibázott, az ötösről sem tudott gólt rúgni.

Megzavarodtak a lengyelek, a 16. percben is a jobb oldalon kerültek bajba, ketten vezethették a labdát a lengyel kapusra, de Boruc Leitgeb lövését is kiszedte, aztán őrjöngve próbálta felrázni védőit. A 18. percben Ivanschitz lőtt fölé, folyamatosan támadtak az osztrákok.

Az első húsz percben a lengyel csapatnak egy jó momentuma sem volt, középpályájuk és védelmük csődöt mondott. A 22. percben Garics futott az alapvonalig, beadását az extázisban védő Boruc semlegesítette. A lengyelek összeomlottak, gondolkodás nélkül elrugdosták a labdákat. Az osztrákok percenként értek oda a lengyel kapu elé, de a fantasztikus formát mutató Boruc miatt a gól nem jött össze.

Ivanschitz, Harnik, Leitgeb és Garics építette az osztrák támadásokat, sok helyzetük volt, felbillent a pálya, eredménytelenül.

Az osztrákok vérszemet kaptak, kitámadtak, és természetesen a lengyelek rúgtak gólt. A 30. percben Saganowski gyötörte be a labdát a jobbszélső helyéről, egy hátvéd és a kapus is beleért, Guerreiro egy méterről az üres kapuba passzolt. A honosított brazil lesről lépett vissza, de az angol játékvezető megadta a találatot.

A gól után a lengyelek átvették az irányítást, leült a meccs. A félidőben Lengyelország nem érdemelt vezetést, Ausztria viszont négy óriási helyzetéből egyet sem tudott értékesíteni, Boruc mindent védett.

A második félidőt is az osztrákok kezdték jobban. A 48. percben Ivanschitz lépett ki, Golanski gyötörte, a csatár összeesett, de későn. Ha két lépéssel előbb dobja el magát, valószínűleg megkapja a büntetőt. Az osztrák kapusnak az 50. percben kellett először védenie, Smolarek 16 méteres lövését Macho másodikra fogta meg.

Ausztria-Lengyelország 1-1

Az osztrákok folyamatosan támadtak, fellazultak, a lengyel csatárok többször is mögéjük kerültek. Kemény, de sportszerű volt a meccs, az első sárgát Korkmaz kapta az 55. percben, aki az osztrákok alapvonalánál rúgta fel Guerreirót.

A 60. percre megint a lengyelek játszottak jobban, a 63.-ban két helyzetük is volt, Macho védett. Egy perccel később kettőt cserélt Ausztria, bejött Kienast és Vastic, ez sem segített. A játék a hazaiak térfelén folyt, a 68. percben Krzynowek elemi erejű szabadrúgását védte Macho.

A 75. perc után hajrát nyitottak az osztrákok, hiába, támadásaikban nem volt erő és elképzelés, csak szögletekig jutottak.

A 93. percben Howard Webb visszaadta a kölcsönt a lesgól miatt, egy tizenhatoson belüli lökdösődésnél Lewandowski megcibálta Prödlt, a bíró befújta, a tizenegyest Vastic a kapu jobb oldalába bombázta.

Az első félidő alapján Ausztria legalább a döntetlent megérdemelte, a második félidő inkább a lengyeleké volt. Az osztrákok első félidős teljesítményükkel a lengyelnél komolyabb csapatokat is megszorongattak volna. Garics volt Ausztria egyik legjobbja, hibátlanul játszott, nem mentek át rajta a lengyel csatárok.

Horvátország ezzel a döntetlennel továbbjutott a csoportból, az utolsó fordulóban Lengyelország, Ausztria és Németország küzd a másik helyért. Ha a németek verik az osztrákokat, továbbjutnak. Ha az osztrákok legyőzik a németeket, ők lépnek a nyolc közé, de csak akkor, ha a lengyelek nem verik meg nagyon a horvátokat. A helyzet tehát igen bonyolult.

Josef Hickersberger

Óriási lehetőségeink voltak, többször megszerezhettük volna a vezetést. A kispadról nem tudom megítélni, hogy a lengyel gólt lesállás előzte-e meg, azt sem tudom megmondani, járt-e volna korábban is büntető a javunkra, ezeket a helyzeteket a kispadról nem lehet megítélni. Szenvedélyesen játszottunk, elszántan küzdöttünk, de a lengyelek nagyon erősek voltak.

Leo Beenhakker

Azt hiszem, ezzel számunkra véget ért az Eb. A továbbjutás már nem a mi kezünkben van, valószínűleg kiesünk. Nem tehetek szemrehányást a fiúknak, elégedett vagyok velük. Nagyon nehéz elfogadni a mai eredményt. Most először saját magamat kell felráznom, utána ugyanezt megteszem a csapattal is.
B csoport
    M Gy D V Lg Kg P
1. Horvátország 3 3 0 0 4 1 9
2. Németország 3 2 0 1 4 2 6
3. Ausztria 3 0 1 2 1 3 1
4. Lengyelország 3 0 1 2 1 4 1

Blogok

Belépés a játékba

Bookline

Travelo utazási ajánlatok