Meghalt Frank Tamás Forma-1-menedzser

2012. június 5., kedd 22:05 |

Holtan találták otthonában kedden Frank Tamást, a Hungaroring alelnökét. Az évtizedek óta a Forma-1-gyel is dolgozó, 65 éves menedzser halála váratlan, körülményei még nem tisztázottak. Úgy tudni, egyedül volt a lakásban.

Névjegy

Frank Tamás 1946-ban született, 1976-ban költözött Ausztriába, ahol a válogatott kézilabdacsapat tagja lett, majd vállalkozó. Felesége, Marianne Frank és a szintén magyar születésű Peter Gerstllel alapította az Ostermann Kft.-t, ami 1985 óta folytatott Magyarországon kereskedelmi tevékenységet. Később megszerezte a Mahart irodaházának tíz százalékát és a Casino Vigadó is hozzá tartozott. Franknak a Forma-1 mellett sok üzleti érdekeltsége akadt, de fő profilja végig az autósport maradt. A Hungaroring és az MNASZ vezetésében is magas pozíciót töltött be.

Frank üzletember volt, 1994 óta főleg az F1 körül tevékenykedett, majd pár évvel később Baumgartner Zsolt menedzsereként is dolgozott, ő protezsálta az első és eddig egyetlen magyar pilótát a Forma-1-be.

A hetvenes években az egész családjával Ausztriába költözött, vállakozó lett. 1981-ben Gerstl Péterrel megalapította az Ostermann Kft.-t, ami 94-től foglalkozott a Magyar GP jegyértékesítésével és 20 százalékban a Hungaroring Zrt. tulajdonosa.

Frank részt vett a futam szervezésében is, jóbarátja lett az F1-főnök Bernie Ecclestone-nak, ezért hazai Forma-1-es ügyekben sok szál az ő kezében futott össze, rendszeresen segédkezett például a Hungaroring F1-szerződésének meghosszabbításában.

2003-tól menedzselte Baumgartnert, ő hozta össze előbb a Jordan, majd a Minardi csapattal, előbbinél két versenyt, utóbbinál egy egész szezont ment a Forma-1-ben a pilóta.

Baumgartner mellett az izraeli amatőr versenyzőt, Chanoch Nissanyt is az F1-be segítette, aki a Magyar GP egyik szabadedzésén vezethette a Minardit.

A Hungaroring mellett a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) általános alelnöke is ő volt, a hazai motorsportokban ahol tudott, szerepet vállalt. Ő volt az egyetlen magyar tagja a Forma-1-et irányító egyik legfőbb szervezetnek, a Forma-1 Világtanácsnak.

Idén részt vett az F1 magyarországi közvetítési jogait megszerző MTVA Forma-1-es riportercsapatának összeállításában is, aminek képernyős tagja lett Mezei Dániel, Wéber Gábor, Szujó Zoltán és Bende Adrienn, aki a pár éve Frank szervezésében indult, kizárólag női pilótákból álló Lotus Ladies Cup versenysorozatban is lehetőséghez jutott.

Az MNASZ gyászhíre

"Tragikus hirtelenséggel, életének 65. évében 2012. június 5-én, kedden elhunyt Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség általános alelnöke. Frank Tamás fáradhatatlan, lelkiismeretes munkájának is köszönhető, hogy a Formula 1-es autós gyorsasági világbajnokság egyik tradicionális futama lett a Magyar Nagydíj, amely elnyerte már az év versenye és az év rendezése címet is. Frank Tamás kitűnő kapcsolatokat ápolt Bernie Ecclestone-nal, illetve több Formula 1-es csapatvezetővel és versenyzővel. Munkája elismeréseként tagja lett az FIA Formula 1 Tanácsának. Frank Tamás elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hungaroring fejlesztésében is. Frank Tamás halálával nagy veszteség érte a magyar és a nemzetközi autósportot."
RSS

A világbajnokság állása

 1. 93  Lewis Hamilton
 2. 66  Nico Rosberg
 3. 65  Sebastian Vettel
 4. 42  Kimi Räikkönen
 5. 31  Felipe Massa
 6. 30  Valtteri Bottas
 7. 19  Daniel Ricciardo
 8. 14  Felipe Nasr
 9. 12  Romain Grosjean
 10. 6  Carlos Sainz

A konstruktőri vb állása

 1. 159  Mercedes
 2. 107  Ferrari
 3. 61  Williams

Versenynaptár

Minden idők

Az NB II.-es műesése Robbenét is veri
Felháborító, hogy a kaposvári játékos alakítása nem került be az év műesése jelöltek közé.

F1

Piát letetted? Nem!
A TopGearben brillírozott Kimi Raikkönen. [...] Bővebben!

Shopline

Travelo utazási ajánlatok