Két érem és egy nagyon fontos győzelem

2008. augusztus 13., szerda 19:19 |
Az olimpia ötödik napján is az uszodából jöttek a legjobb magyar hírek. Cseh ezüstérmet szerzett és középdöntőbe jutott, Gyurta és a női 4x200-as gyorsváltó döntős. A vívó Mincza-Nébald Ildikó 3., a birkózó Bácsi Péter 5. helye hozott újabb pontokat. A kézilabdázók győztek, a vízilabdázók döntetlent játszottak. Az egyetlen magyar súlyemelő megsérült.

Új Európa-csúccsal, 1:52.70-es idővel szerzett ezüstérmet 200 pillangón Cseh László. A versenyt természetesen Michael Phelps nyerte meg, természetesen világcsúccsal – minden úszódöntőben világrekordot úsztak a győztesek, de volt olyan szám, ahol a harmadik helyezett ideje is jobb volt az előző csúcsnál –, így az amerikai lett az egyetlen sportoló, aki pályafutása során tíz olimpiai aranyat szerzett. Aztán hozzátett még egyet, megvan a tizenegy. A hajnali eseményekről részletesebben >>

Cseh délután 200 vegyesen is a második legjobb időt érte el, de ezzel még csak az előfutamból került a középdöntőbe. Amiről viszont éppen csak, 3 századmásodperccel maradt le Kerékjártó Tamás, aki a 17. időt úszta. Nem jutott tovább Bor Katalin, Rudolf Roland, Balog Gábor és Tompa Orsolya sem – ehhez Balog állt legközelebb a 19. helyével –, ugyanakkor döntős lett 200 mellen Gyurta Dániel, valamint a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x200-as gyorsváltó is.

Délután a páston megszületett az első magyar vívóérem is: a párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó 3-8-as állásról állt fel, és nyert 15-11-re a kínai Li Na elleni bronzmeccsen. A 38 éves vívó ezzel pályafutása csúcsára ért. Az ugyancsak párbajtőröző Szász Emese viszont a nyolcaddöntőben búcsúzott az orosz Ljubov Sutovától elszenvedett 15-12-es vereséggel. A magyar vívót a 12. helyre rangsorolták.

A női csapatsportágakban ma jó napunk volt. Hajnalban a vízilabdázók 7-7-es döntetlent játszottak az ausztrálokkal úgy, hogy a hetedik gólunkat Pelle négy másodperccel a vége előtt dobta. A vízilabdázók ezzel vezetik csoportjukat a szintén hárompontos ausztrálok előtt, az utolsó fordulóban ők a hollandokkal, Stieberék a görögökkel játszanak.

Délután a kézilabdázók verték 25-24-re a németeket. Görbiczék csak a meccs elején, két percig vezettek, ekkortól szinte végig a németeknél volt az előny, kétszer öt gól is volt a különbség a két csapat között. A magyarok tíz perccel a vége előtt egyenlítettek, majd az utolsó percben vették vissza a vezetést. Görbicz hét, Vérten négy gólt dobott, de a mieink legjobbja, főként a második félidőben, a kapus Pálinger volt. A győzelemmel a magyarok három meccs után öt ponttal a csoport harmadik helyén állnak – a negyedik németeknek két pontjuk van –, a szintén ötpontos, de jobb gólkülönbségű Dél-Korea és Oroszország mögött; az utolsó két meccsünket ezzel a két csapattal játsszuk.

A birkózók pontszerzéssel kezdték az olimpiát: a 74 kilós kötöttfogású Bácsi Péter az ötödik helyet szerezte meg, miután a bronzéremért vívott mérkőzésen a francia Cristophe Guenot-tól kikapott három menetben. Szintén kötöttfogásban a 66 kilós Lőrincz Tamás a nyolcadik helyen végzett, ide vigaszágon jutott el a később győztes francia Steve Guenot-tól elszenvedett veresége után. Az utólagos értékelések szerint mindketten lehettek volna dobogósok, Lőrinczen például pontot sem tudott csinálni Guenot. Ha csak vigaszágon is, de bejutott a legjobb nyolc közé a cselgáncsozók 70 kilós kategóriájában Mészáros Anett, aki végül a hetedik lett.

Kiesett, méghozzá súlyos sérüléssel, az egyetlen magyar súlyemelő. A 77 kilós Baranyai Jánosnak a szakítás harmadik kísérlete közben csavarodott ki a könyöke. El nem tört, de kificamodott, Baranyai felépülése legalább négy hetet vesz igénybe. A bokszoló Bedák Pál (48 kiló) nem sérült meg, de számára is gyorsan véget ért az olimpia: akárcsak Varga és Káté, ő is kiesett az első meccsen, ökölvívóink még meccset sem nyertek az olimpián.

Szintén a kellemetlen meglepetések között említethető, hogy a kerékpáros Bodrogi László csak a 27., a sportlövő Csonka Zsófia a 32. lett – mindketten erősebb számukban, a féltávnál még 14. helyen álló Bodrogi az egyéni időfutamban, Csonka női sportpisztolyosok 30 plusz 30 lövéses számában –, míg Szávay Ágnes az egyéni után Arn Grétával az oldalán párosban is búcsúzott már az első körben.

Továbbra sem megy az oroszoknak a csapatjátékokban. Az Európa-bajnok női vízilabdázóik a második meccsüket is elveszítették, ezúttal a rendező Kínától kaptak ki, és két forduló után már biztosan nem jutnak tovább csoportjukból. A nap másik nagy meglepetése az, hogy baseballban a koreaiak legyőzték az Egyesült Államok csapatát.

A férfiak focitornáján kialakult a negyeddöntő mezőnye, a címvédő Argentína és Brazília pontvesztés nélkül jutott tovább, a brazilok gólt sem kaptak. A nyolc közé jutott még Belgium, Elefántcsontpart, Olaszország, Kamerun, Nigéria és Hollandia.

Hozzászólások

 • 2008.08.13 19:57:30Andzsin

  Az abaj hogy nagyok az elvárások!
  A kenusoknak legalább 1 érem,az úszásban szintén érem, elvárjuk hogy a vízilabdázók is éremmel jöjjenek haza....! Tesék mondani:nincs rajtuk egy kis NYOMÁS?

 • 2008.08.13 20:36:53balazst

  Na nehogy már egy versenyzőnél az nyomás legyen, hogy nyernie kell. Ha ő maga nem így gondolja, akkor ki se menjen az olimpiára.

 • 2008.08.13 20:42:00felperes

  ez a dolguk, ha nem nyerni akar, miért van ott? Ha nem nyer, legközelebb ne menjen. Ha érmet nyer, azt megérdemli. éljen cseh laci + mincza ildi! elég szeglnyes ez eddig...

 • 2008.08.13 21:28:32alitta42

  a világ minden más országában,tudnak örülni egy hetedik helynek is,az elkövetöböl lehet nemzeti hös,ha legyözi saját magát.gyengébbek kedvéért,a legjobbját hozza.ez a görcsös,beteges arany-kényszer csak nálunk van.tanuljuk már meg egymást tisztelni egy kicsit.hajrá magyarok.

 • 2008.08.14 08:16:54allabka

  Mindenki győzni szeretne, aki valamilyen versenyen elindul. Az olimpián meg főleg, mert az valami más, valami különleges.
  Az is nyerni megy, akit esélyesnek tartanak és az is aki mások szerint az esélytelenek nyugalmával indul. Belül dől el minden. És történtek már csodák. Sportolóink ugyanúgy ott vannak a világ élvonalában egy 16. és az 1-2-3. hellyel is. Büszkének kell lennünk rájuk!!! Én az is vagyok, hajrá magyarok!

 • 2008.08.14 11:40:08csak_egy_megjegyz

  Azért van némi különbség a két megközelítés között
  1) persze, én is minden versenyemre azzal mentem ki, hogy a legjobbat hozom ki magamból és nyerni akarok. Ez a természetes, de
  2) teljesen más az, amikor _elvárják_ a sportolótól, hogy a legjobb legyen. Az igenis stresszeli az embert, és teljsen felesleges plusz terhet ró rá.

  Nem mindegy, hogy ha jól szerepelek, akkor azt modják, hogy ügyes voltam, mint pozitívum, vagy ha nem az _elvárt_ eredményt hozom (mi nem csak rajtam múlik), akkor azt mondják, hogy "na, ez se tud semmit"...

  Az a baj, hogy Mo-n ma, ha a vizílabdázóink elhozzák az aranyat, azt vesszük természetesnek. NEm az! Aranyat nyerni mindig hatalmas teljesítmény, és ha nem jön össze, mert "csak" az ezüst vagy a bronz jut, az is hatalmas teljesítmény. Ezt jó lenne végre megtanulni...
  L.

 • 2008.08.14 11:41:52csak_egy_megjegyz

  Azért van némi különbség a két megközelítés között
  1) persze, én is minden versenyemre azzal mentem ki, hogy a legjobbat hozom ki magamból és nyerni akarok. Ez a természetes, de
  2) teljesen más az, amikor _elvárják_ a sportolótól, hogy a legjobb legyen. Az igenis stresszeli az embert, és teljsen felesleges plusz terhet ró rá.

  Nem mindegy, hogy ha jól szerepelek, akkor azt modják, hogy ügyes voltam, mint pozitívum, vagy ha nem az _elvárt_ eredményt hozom (mi nem csak rajtam múlik), akkor azt mondják, hogy "na, ez se tud semmit"...

  Az a baj, hogy Mo-n ma, ha a vizílabdázóink elhozzák az aranyat, azt vesszük természetesnek. NEm az! Aranyat nyerni mindig hatalmas teljesítmény, és ha nem jön össze, mert "csak" az ezüst vagy a bronz jut, az is hatalmas teljesítmény. Ezt jó lenne végre megtanulni...
  L.

Blogok

Éremtábla
    arany  ezüst  bronz  összes 
Teljes éremtábla
1. Kína 51 21 28 100
2. Egyesült Államok 36 38 36 110
3. Oroszország 23 21 28 72
4. Nagy-Britannia 19 13 15 47
5. Németország 16 10 15 41
6. Ausztrália 14 15 17 46
7. Koreai Köztársaság 13 10 8 31
8. Japán 9 6 10 25
9. Olaszország 8 10 10 28
10. Franciaország 7 16 17 40
21. Magyarország  3 5 2 10

Bookline - Olimpia

Travelo utazási ajánlatok