Kajak Ibrahim

Brabants doktor a britek nemzeti hőse

2008 augusztus 24., 14:54 Módosítva: 2015.05.21 04:32

Tim Brabants a kajakegyesek 1000 méteres számában aranyérmet nyert pénteken, majd szombaton az ötszázas számban megszerezte a harmadik helyet. Nagy-Britanniának most lett először olimpiai bajnoka a sportágban.

A civil életben orvosként dolgozó Brabants még nem tudja, hogy vállalja-e a következő olimpiát is, ami ugye nem mellesleg éppen Londonban lesz, még egyeztet erről az edzőjével és a feleségével. Egyelőre annyit mondott, hogy másfél évet bizonyára orvosi pályájára fordít, ami sok energiát igényel majd tőle, mivel az utóbbi két évet teljesen a sportnak szentelte.

Azért olyan nyilatkozat is kicsúszott a 31 éves kajakos száján, hogy senki ne legyen meglepődve, ha megint hajóban ülve látja őt Londonban 2012-ben.

Birgit Fischer nem tolja unokahúga hajóját

2008 augusztus 24., 12:01 Módosítva: 2015.05.21 04:32

A nagynénémnek semmi köze nincs pályafutásomhoz, mondta a Guardiannek a német Fanny Fischer, a valaha legsikeresebb kajakos, a nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer unokahúga. A 21 éves versenyző egy négyesben szerzett aranyéremmel és egy párosban szerzett negyedik hellyel térhet haza a pekingi olimpiáról.

Fanny édesanyja, Sarina Huelsenbeck két aranyat nyert úszásban az 1980-as moszkvai olimpián az NDK színeiben, édesapja, Frank Fischer pedig kajakosként volt kétszeres világbajnok, így sportolását elmondása szerint inkább szülei támogatják. 10 éves korában döntött úgy, hogy kajakozni kezd, miután édesanyja lebeszélte az úszásról, a kajakot sokkal szórakoztatóbbnak gondolta.

Fanny bár remek versenyző, családja miatt sokkal nagyobb figyelem kíséri pályafutását, mint társaiét, de ezt nem bánja, mert így népszerűbbé válik a kajakozás. Számításai szerint 100 év alatt tudná megközelíteni nagynénje eredményeit, akivel jóban is van, mégse beszélgetnek soha időeredményekről, taktikáról. Fanny még tervez magának pár olimpiai szereplést, de kizártnak tartja, hogy 42 éves korában is erről szóljon az élete.

Aranyért szurkol Vajda Attila

2008 augusztus 24., 10:24 Módosítva: 2015.05.21 04:32

Megérkezett a vízilabdások döntőjére Vajda Attila olimpiai bajnok kenus. Magyarország az Egyesült Államok ellen játsza a döntőt, ha a magyarok győznek, egymás után harmadszor akasztanak a nyakukba olimpiai aranyat.

Mi lesz a zászlóvivővel?

2008 augusztus 22., 16:01 Módosítva: 2015.05.21 04:34

Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor nem erre számítottak, az utóbbi két évben sorra nyerték a versenyeket 1000 párosban, de Pekingben valamiért nem jött össze. A rajt csak másodikra sikerült a mezőnynek, de talán nem ez zavarta össze őket, gyakorlott versenyzők, Kammerernek ez a negyedik olimpiája.

A magyar páros jól rajtolt, 250 méternél egy hajóval vezettek, a táv felénél két hajóra növelték előnyüket, de 700-nál elkezdtek felzárkózni hozzájuk az ellenfelek. Nem tudták tartani velük a tempót, így végül az ötödik helyen értek célba.

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer mikor elvállalta a zászlóvivő szerepét, nem csinált ügyet abból, hogy magyar zászlóvivő 1948 óta nem nyert aranyat. Persze még előttük áll az 500-as döntő.

A kenusok napja volt

2008 augusztus 22., 14:11 Módosítva: 2015.05.21 04:40

Vajda Attila elegánsan nyerte meg az 1000 egyest, erre készült, ezt várta el magától. Formáját nézve még 500-on is mutathat újat, bár hivatalosan az a gyengébbik száma, magának se tette olyan magasra a lécet, de sugallta, hogy akármi megtörténhet.

Kozmann György Kiss Tamással olyan versenyzést mutatott be, amire senki nem számított, bár már a középfutamban is az látszott, hogy nagyon jól együtt van a két kenus. Akkor teljesítették is a kitűzött célt, de mint kiderült, sokkal több volt bennük. Mindketten hihetetlenül gyorsan alkalmazkodtak az új helyzethez, Kiss Tamásnak ráadásul ez volt az első ilyen szintű világversenye, a ma olimpiai bronzérmessé lett kenus mindössze 21 éves.

kozmannkiss
Befutó után

A női négyes ezüstje szépen csillog, talán a németektől szenvedett vereség inkább lelket önt majd Kovács Katiba és Janics Natasába, és nem kedvetleníti el őket, hiszen rutinos versenyzők mindketten. Szombaton még lesz dolguk, az egyes és a páros mezőny is nagyon kemény. Biztos érzik is magukon a súlyt: párosban ez az egység az olimpiai címvédő, egyesben pedig Janics Natasa nyerte az athéni olimpiát. Most Kovács Katalinnak van lehetősége duplázni.

Trópusi körülmények Pekingben

2008 augusztus 21., 09:45 Módosítva: 2015.05.21 04:42

Nincs szerencséjük azoknak, akik 500 méteren versenyeznek a középfutamokban, csütörtökön 20 fok, eső és 92 százalékos páratartalom fogadta a kajakosokat és a kenusokat. A magyar csapatból ez Vereckei Ákost, Vajda Attilát és a Sáfrán testvérek alkotta kenupárost érinti.

Tempósan menetelnek a magyarok

2008 augusztus 20., 17:23 Módosítva: 2015.05.21 04:43

Úgy tűnik, nem csak a magyarok tulajdonítanak külön figyelmet a Kozmann György és Kiss Tamás alkotta kenupárosnak, a kínai operatőröknek is szemet szúrt a fekete karszalaggal versenyző magyar egység. A szerdai 500 méteres középfutam rajtja előtt a kamerák meglepően hosszan mutatták, ahogy a pár hete együtt evező páros készülődik, pedig a futamban kínai egység is indult.

Kozmann és Kiss hihetetlen versenyzést mutattak be, egyáltalán nem látszott rajtuk, hogy nem egy sok éve összeszokott párosról van szó. Valószínű, hogy éppen ezért a képességért választották Kozmann párjának Kiss Tamást, aki bár jó kenusnak számít, de nem rutinos még ilyen szintű világversenyeken. Ludasi György edző a kiválasztáskor azzal érvelt, hogy Kisst az emberi tényezők teszik alkalmassá, hogy Kolonics György helyett rajthoz álljon Pekingben.

Számukra a kitűzött cél az volt, hogy döntőbe kerüljenek, ami sikerült is, de a szerdai versenyzésük alapján az sem kizárt, hogy pénteken, a világ élmezőnyében valami igazán meglepőt mutatnak.

Benkő Zoltánnak is nehéz dolga lesz a pénteki döntőben, mindenki, aki számít, ott lesz a futamban, így már az is komoly teljesítmény lenne, ha pontszerző helyen érne célba. A pályabeosztás már elkészült, Benkő a 9-es pályán indul, ami azért lehet jó, mert talán szép csendben, észrevétlenül utasíthat maga mögé világklasszisokat. Benkőnek az eddigi legjobb olimpiai eredménye egy kilencedik hely párosban négy évvel ezelőtt, de volt már kétszer Európa-bajnok, egyik aranyérmét 500 egyesben szerezte 2006-ban, illetve 2005-ben 1000 egyesben negyedik lett a zágrábi világbajnokságon.

Minden a terv szerint halad

2008 augusztus 19., 20:36 Módosítva: 2015.05.21 04:43

Véget értek az előfutamok a Sunji pályán, minden egységünk továbbjutott, a 12-ből hét egység egyenesen a döntőbe. Vereckei Ákosnak esélye se lett volna 500 egyesben kihagyni a középfutamot, olyan népes mezőny állt rajthoz, hogy az összesen négy előfutamból legjobb esetben is csak a középfutamokba lehetett kerülni.

A középfutamokban Vajda Attilának a kenuegyesek 500 méteres számában drukkolhatunk majd, a Kozmann György és Kiss Tamás alkotta duónak 1000 méteren, a Sáfrán testvéreknek 500 méteren, Benkő Zoltánnak pedig a kajakegyesek 1000 méteres versenyében.

A női egységek hihetetlen eleganciával előzték meg a mezőnyt egyesben, párosban és négyesben is. Kovács Katalin így gyűjtheti az energiát a három szám döntőjére, ő ugyanis tagja mindegyiknek. Ha minden a legjobban megy, ők akár három aranyat is elhozhatnak, bár az olimpiához méltóan rendkívül erős mezőnyben kell majd versenyezniük.

A körülmények egyelőre adottak, a csapat elégedett az ellátással, az időjárás is viselhető, hétfőn és kedden napközben 28-29 fokot mértek, több mint 56 százalékos páratartalom és szikrázó napsütés volt, csak néha felhősödött be kicsit az ég, szél viszont majdnem egyáltalán nem fújt. Reméljük, kitart ez az időjárás szombatig, és nem kell nyílttengeri csatát vívniuk az elemekkel, mint Sydneyben.

Szerda és csütörtök tehát a középfutamok napja, pénteken és szombaton pedig a döntőket rendezik.

Kozmann kezd összeszokni Kiss Tamással

2008 augusztus 15., 17:43 Módosítva: 2015.05.21 05:00

Angyal Zoltán, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a Shunji pálya melletti Reward szállóból jelentkezett, a MOB-nak mesélt a pekingi tapasztalatokról.

„Az az újság, hogy nincs újság, minden a legnagyobb rendben. Szállásunk és ellátásunk kifogástalan. Délelőtt és délután egyaránt tréningeznek a csapatok és bizakodva készülnek a hétfői nyitányra, amikor a férfi 1000 méteres és a női K-4 500 méteres előfutamokra kezdődnek délután 15.30-kor. Kozmann Gyuri kezd összeszokni Kiss Tamással, döntőbe jutásuk nagyon szép siker lenne. A Sáfrán fivérek is szorgalmasan gyakorolnak. A pálya, ahol jelenleg még az evezősök végküzdelme folyik, rendben van. Olykor ugyan kisebb algásodás előfordul, de másnapra megtisztítják a vizet. Reméljük a versenyre is tiszta, kifogástalan lesz.”

A MOB kajakosokról és a kenusokról készített képeit itt lehet megnézni.

Elvonult az El Nino

2008 augusztus 15., 12:24 Módosítva: 2015.05.21 05:01

Újra élettel telt meg a Sunji pálya, lehet, hogy az egynapos kihagyás teszi, de sorban hibáznak az esélyes kenusok (most például a német egység próbál levegőhöz jutni a pálya közepén), persze az is biztosan zavaró lehet, hogy rögtön ketten próbálkoznak a sikeres célba éréssel, ami már magában perverz dolognak tűnik, de lelkük rajta.

Egyedül sem lehet könnyű a klasszikus strandkorlát-kék Lego kockák között harcolni az elemekkel, de párban még macerásabb lehet az ügy. Számomra még mindig nem világos, hogy ha lövöldözni lehetett a csütörtöki időjárási körülmények között, akkor miért pont a vizes számot törölték, hiszen aki ennek a pályának nekivág, tutira nem ússza meg szárazon.

A kétpárevezősnek volt egy álma

2008 augusztus 15., 11:47 Módosítva: 2015.05.21 05:01

A csütörtöki ítéletidő után szikrázó napsütés, 32 fok és 25 százalékos páratartalom köszöntötte pénteken az evezősöket a Sunji pályán. A zord időjárás, szélvihar, eső és villámlás miatt a csütörtökre kiírt középfutamaikat csak pénteken tartották meg.

És itt akkor essen szó egyetlen, olimpiára kijutott evezős egységünkről, a Varga Tamás és Hirling Zsolt alkotta könnyűsúlyú kétpárevezősről. Célkitűzésük az volt, hogy döntőbe kerüljenek, de nem lehetetett kizárni azt sem, hogy dobogóra állhatnak, mivel 2005-ben világbajnokok, 2007-ben Európa-bajnokok voltak.

Most azonban valamiért nem jött össze nekik, a vasárnapi előfutamban harmadikok lettek, amivel a keddi reményfutamba jutottak (az első kettő jutott egyenes ágon a döntőbe), de ez még így rendben is lett volna. Sajnos azonban a táv végére elfáradtak, és negyedikek lettek, amivel elbukták a döntőbe kerülést. A csütörtökről péntekre halasztott középfutamban azért brillíroztak, elegánsan nyerték futamukat, csaknem 5 másodpercet vertek a mezőnyre. Ezzel az eredménnyel a C-döntőbe jutottak, így legjobb esetben a 13. helyet szerezhetik meg a szombati futamban.

Hirling Zsolt azt írta blogjában a páros teljesítményéről, hogy nem tudja, mi történhetett velük, miért vallottak kudarcot, azt tippeli, hogy a felkészülésben lehetett a hiba, talán azért nem ment megfelelő sebességgel a hajójuk. A reményfutamban „200m-enként indítottuk a hajót, és mégsem tudtunk megszökni a többiektől. Mindent kiadtunk magunkból, és sehova nem jutottunk” - írja. Bár végtelenül csalódottak, de úgy érzik, mindent megtettek, nyugodt a lelkiismeretük, és az olimpia előtt erre vágytak legjobban.

Érdemes végigolvasni a blogbejegyzést, igazán sportszerű hozzáállás tűnik ki Hirling Zsolt soraiból.

Kovács Kati két órát alszik délutánonként

2008 augusztus 13., 11:19 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Kovács Kati a kajak.hu-n üzent rajongóinak Pekingből, a kajakkirálynő úgy tűnik jól van, bár hiányolja, hogy nem látja a napot, mivel napelemmel működik. A szmogos levegő egyébként nem zavarja, csak néha nehezebb a légzés, amihez a magas páratartalom is hozzájárul. Azért örül neki, hogy az elmúlt 1-2 napban jelentősen csökkent a hőmérséklet, és csak 22-28 fok van.

A pekingi körülményekkel amúgy elégedett, és mint szavaiból kiderült, nem is az olimpiai faluban laknak, ahonnan legalább 45 percet kell utazni a Sunji Evezős- és Kajakközpontba, hanem egy, a pályától öt percre lévő szállodában. Azért ellátogattak az olimpiai faluba is. „Rengeteg ember és nagy nyüzsgés. Nem tudom mennyire lehet ilyen pörgésben pihenni és koncentrálni a nagy versenyre.”

Az átállással még gondjai vannak, éjfélig, egyig is virraszt, reggel pedig úgy érzi magát, mint akit agyonvertek. Délután azért pótolja a kimaradt pihenést, minden nap 2-2,5 órát alszik. Az edzések körülményeiről is jókat mondott, a vízen nincs nagy káosz, bár a több nemzet sportolói, így a németek és a svédek még nem érkeztek meg.

Kajak is húzhat vízisít

2008 augusztus 10., 17:34 Módosítva: 2015.05.21 05:20

Egy kajak négyes képes olyan sebességre felgyorsulni, hogy el tudjon húzni egy vízisíelőt, írja az infloplease.com. Természetesen ez csak a versenyhajókra, elsősorban a K-4-esekre igaz, nyilván az sem mindegy, hogy kik ülnek benne: a leggyorsabb egység egy férfi kajak négyes lehet, míg a leglassabb egy férfi kenu egyes vagy egy női kajak egyes, két utóbbinak megközelítőleg azonos a sebessége.

Számításaink szerint 1000 méteres távon egy férfi négyes átlagsebessége meghaladja a 20 km/h-t, rövidebb távon akár sokkal gyorsabbak is lehetnek. Kérdés persze, hogy egy vízisíelő vontatása milyen mértékben hátráltatja a hajó mozgását.

Reméljük, hogy a leggyorsabb magyar egységet semmi nem hátráltatja majd Pekingben, és meg tudják védeni az olimpiai bajnoki címet. A világbajnok szlovák egység még keresztbe tehet, de nem szabad megfeledkezni a németekről és a kínaiakról sem. A férfi négyes augusztus 18-án, hétfőn áll először rajthoz, fél 10-kor rendezik az előfutamukat.

Kozmann egyedül érzi magát

2008 augusztus 10., 14:27 Módosítva: 2015.05.21 05:20

Vasárnap megérkeztek Pekingbe a kenusok, csatlakozott hozzájuk Vereczkei Ákos is. Kozmann György azt mondta a Magyar Televízió tudósítójának a pekingi reptéren, hogy egyedül érzi magát, de kimegy a pályára, hogy a finisben is készülhessenek a versenyre. Kolonics György halála miatt Kozmann végül Kiss Tamással megy párost 1000 méteren, így átértékelte céljait, és a döntőbe jutással is elégedett lenne. A reptéren még arról is beszélt, hogy nagyon rövid idejük volt felkészülni az új egységgel, de amit tenni tudott, azt megtette. „Remélem, jó érzéssel mehetek majd haza!”

Vajda Attila, aki ötszázon és ezren is versenyez majd a kenu egyesek versenyszámában, nem ült együtt csapattársaival a repülőn, elnyerte a lehetőséget, hogy első osztályon töltse a 9 és fél órát Pekingig. Azt mondta, még soha életében nem utazott első osztályon, és nagyon élvezte, mert a hosszú úton kényelmesen tudott ülni. Mivel négy évvel ezelőtt harmadik helyezést ért el, most nagyobb csatára készül, győzni akar. Arra számít, hogy amit június elején rendezett szegedi világkupán bizonyított, azt sikerül tartani.

9 milliárd forintért vittek vizet a pályára

2008 augusztus 9., 17:46 Módosítva: 2015.05.21 05:22

Azt hallottuk, hogy az olimpiai falutól a vártnál tovább tart eljutni a Peking északi részén található Sunji Evezős- és Kajakközpontba, az ígért fél óra helyett egy órát kell utazni irányonként. Azért drukkolunk, hogy ne rabolja a válogatott idejét és energiáját fölöslegesen az ingázás, a két helyszín között ugyanis 36 kilométer a távolság, ami elvileg simán teljesíthető fél óra alatt. A kajakosok és a kenusok két autót kaptak, ezek szállítják őket a két helyszín között. (A térkép nagyításához klikk ide)

 

A pálya felépítéséhez szükséges víz biztosítása 57,3 millió dollárba (mai árfolyamon több mint 9 milliárd forint) került, mivel meg kellett építeniük egy 13 kilométer hosszú földalatti vezetéket, hogy közeli a Csaopaj folyóból hiányzó vízmennyiséget pótolni tudják. Ez úgy történt, hogy a távolabbi és vízben bővelkedő Venyu folyót összekötötték a Csaopajjal, így túl azon, hogy elegendő víz lett az evezős pályához, javítottak a folyó környékének ökológiai egyensúlyán.

A pálya építését már 2005-ben elkezdték, és tavaly ilyenkorra el is készültek vele. A létesítmény majdnem 26 ezer nézőnek biztosít ülőhelyet, további 10 ezren tudják állva megtekinteni a versenyeket. Az evezés és a kajak-kenu mellett a maratoni úszóversenyeket is itt rendezik. Az olimpia után a nézőterek legtöbbjét lebontják, 1200 ülőhely marad csak meg, és vízisport központot alakítanak ki az olimpia létesítményből.

Kamera jelent meg elsőként a publikum előtt

2008 augusztus 9., 00:08 Módosítva: 2015.05.21 05:22

Bár a kajak-kenu versenyek csak augusztus 18-án kezdődnek, Kammerer Zoltán zászlóvivőként már a megnyitón reflektorfénybe került. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos valószínűleg nem babonás, ugyanis 1948 óta nem nyert aranyat magyar zászlóvivő (Akkor Németh Imre kalapácsvetésben verte meg a világot). Egyébként már rutinos versenyzőnek számít, a pekingi a negyedik olimpia, amin részt vesz.

Az 1000-en és 500-on egyesben induló, és mindkét számban aranyesélyes Kammerer szemmel láthatóan élvezte a nyitóünnepséget, peckesen vezette be a Madárfészekbe csapattársait, és vigyorogva büszkélkedett a zászlóval kezében.

Pihenni még lesz ideje, amíg a Sunji kajakpályán is megmutathatja, mire képes. Egyesben eddig még nem nyert olimpiai aranyat, 2000-ben Storcz Botonddal 500 párosban győzött, 2000-ben és 2004-ben az 1000 négyes tagjaként állhatott a dobogó tetejére.

Egyébként nem ő az első kajakos, aki elnyerte a zászlóvivő tiszteletteljes feladatát, Sydneyben Kőbán Rita, Szöulban pedig Vaskuti István kenus haladhatott a magyar csapat élén.